Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta

Retele sociale

YouTube
Patreon
 

EVENIMENTE

 

QUIZUL
(în curând)

Ședința Elitară 47
Erudit Club
02.01.25

 

Formulare

 

Proiecte

EPIQ

 

Zicerea momentului

Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea. (Georges Brassens)
 

Imagini CUC

Statistici despre site

Membri: 24439
Stiri: 2781
Linkuri: 14
Vizitatori: 37727685

CB Workflows

Accesul restrictionat la aceasta sectiune.
Autentificare obligatorie.
Acasa

BINE ATI VENIT PE PORTALUL JOCURILOR INTELECTUALE!
Nou pe site?
Afla mai multe despre noi, citeste intrebari si vezi imagini de la evenimentele noastre. In sectiunea privata, comenteaza opere de arta, discuta pe forum si scrie in bloguri. Poti deveni membru al unei echipe, participa la campionate si cupe. Cele mai bune ehipe intra intr-un rating, iar cei mai buni jucatori participa la Sedintele Elitare. 

Rezultatele Superligii  Rezultatele Ligii A  Rezultatele Ligii B  Rezultatele Ligii C  Rezultatele Diviziilor

Active Image Active Image CUC Cluj Club Orhei CUC Praga

    BIBLIA JUCATORULUI:
Codul Jocului Intelectual de Echipa cu Timp Fixat
Regulamentului Campionatului
Clarificarile Consiliului Strategic referitor la interpretarea Codului si a Regulamentului
Ghidul pentru depunerea si analiza contestatiilor
Ghidul organizatorului de etapa

 
Campionatul XXVII Etapa 5
Evaluare Utilizator: / 0
SlabExcelent 

Data: 7-8 noiembrie 2015
Orașe participante: Chișinău, București, Timișoara, Cluj, Anenii Noi, Lyon, Praga.
Locații în Chișinău:
SL și Ligile: duminică, de la 14:00, la Institutul Național de Cercetări Economice (sect. Buiucani, str. Ion Creangă 45)
Diviziile: sâmbătă, de la 12.00, la Biblioteca B.P. Hașdeu (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 148 - intersecție cu str. G. Bănulescu-Bodoni)
Organizatori: SER (responsabili de etapă), Legiuitorii, Prințese și Supermăni, Acord.

Componențele grupurilor:
SL: 10 lei, Moon Power, Google-Moogle, LAREME, SER, Pokerface, Asachi.
LA: Zebra, Zeii CUC-ului, Phi, Bifidoc, Legiuitorii, O, Kernel Panic.
LB: Intel, Maktub, H5N1, Punctul pe H, Prințese și Supermăni, Flomaster Yoda, Beleizis.
LC: Apeiron, Vegas, WTH, Kakulla, Acord, Brainstorm, Afrodiziac.
Div A: Două puncte, Kronos, Voodoo, Delta, Al K Pony, Tesla, Themis, Legiunea, Cerepașki.
Div B: Yolk, Turnul Alb, Type Mismatch, Hi5, 777, Hertz, Time Machine, Miliardul.

Echipele din ligi sunt rugate să transmită 25 întrebări pe adresa indicată de organizatorii din SL până joi, ora 14.00.

Fișe pentru evidența rezultatelor / afișare pe ecran.

Înregistrarea în Divizii rămâne deschisă pe parcursul campionatului. Echipele pot fi înregistrate printr-un mesaj la această știre. Participarea în Campionat este gratuită.

Clasamentul etapei după nr. de răspunsuri corecte (Chișinău, București, Timișoara, Lyon):

Clasamentul 2015T etapa 5

Clasamentul pe grupe (cele mai bune 4 rezultate):

1. SL (Chișinău) - 121 răspunsuri
2. LB (Chișinău) - 91
3. LC (Chișinău) - 73
4. LA (Chișinău) - 72
5. București - 61
6. Lyon - 20 (o echipă)
7. Timișoara - 7 (2 echipe)
***
a. Anenii Noi - 36 (3 echipe, pachetul din Divizii).

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 7327

  Comentarii (14)
 14 Scris de Octavian Sireteanu, la 19-11-2015 10:02
test
 13 Contestatii
Scris de Maxim Cumpanici, la 15-11-2015 22:21
Contestatia 1 
 
Echipa: Moon Power 
Explicatie: Moon Power depune contestare pentru anularea întrebării nr 8. Întrebarea e frumoasă însă are o greșeală factologică ceea ce a dus echipa în eroare. 
 
În întrebare se spune că un magazin de electrocasnice a avut o promoție. Iar agumentele nostre sunt. 
 
#1. Pe pagina oficială Darwin se spune: Darwin nu este o simplă rețea de magazine cu tehnică digitală, Ne-am lansat în Republica Moldova în 2013 și vrem să revoluționăm piața de electronice http://darwin.md/about_us subliniind cuvântul electronice 
 
#2. Pe pagina wikipedia care dă definiția la un aparat electrocasnic https://ro.wikipedia.org/wiki/ Aparatele electrocasnice sunt aparate care funcționează cu energie electrică și se folosesc pentru ușurarea muncilor casnice în gospodărie proprie. Aceste aparate pot avea funcții foarte variate, de la înghețarea alimentelor, coacerea acestora, la efectuarea curățeniei sau înfrumusețare personală. Nu intră la electrocasnice aparatura de întreținere și divertisment: televizor, DVD-aparat, PC (personal computer, laptop). Sunt considerate a fi aparate electrocasnice: mașina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, mașina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul de copt, cuptorul cu microunde. Tot aici intră și mașina de găurit (bormașina), înșurubătorul electric (cu acumulator) etc 
Dacă ne uităm în asortimentul produselor vânzute de Darwin putem vedea că nu e niciunul care întră în categoria de electrocasnice (nici măcar nu au bormașine digitale). 
 
Luând aceste detalii în cosniderare, și atunci când s-a cerut o rețea de electrocasnice, nicicum nu se poate răspunde Darwin deoarece nu este o rețea de electrocasnice. 
 
 
 
 
AMBROCI: 
Verdict: Consider ca intrebarea trebuie anulata deoarece nu are background factologic, astfel poate duce jucatorul in eroare.  
IACOB: 
Nu stiu cat de credibila sursa este wikipedia pe marginea chestiunii date, deoarece in acelasi articol, in variantele rusa si engleza televizorul si laptopul sunt electrocasnice, dar in romana-nu, dar daca de consultat DEX-ul 
(Despre aparate) Care este folosit în gospodărie și este acționat electric; electromenajer. 
In sortimentul de produse ale magazinului Darwin sunt prezente echipamente folosite in gospodarie si actionate electric. 
Admit ca termenul “electrocasnice” este mai rar folosit pentru a desemna tehnica electronica, dar nu cred ca e suficient pentru a anula intrebarea. 
De obicei asa magazine vand un sortiment variat de echipamente, si echipa nu poate cunoaste exact 100% ce produse poti gasi in asa magazin. 
RODIDEAL 
conestatia 1. RESPINS. În întrebare nu se regăsesc greșeli factologice care ar duce în eroare din următoarele considerente. Conform DEX: ELECTROCÁSNIC, -Ă, electrocasnici, -ce, (Despre aparate) Care este folosit în gospodărie și este acționat electric; electromenajer. În limba engleză electrocasnice = home appliaces. Și pe același site https://en.wikipedia.org/wiki/ regăsim electronicele ca fiind  o parte a electrocasnicelor. 
Home appliances can be classified into:  
 
Major appliances, or white goods[2] 
Small appliances, 
Consumer electronics, or brown goods[3 
MELNIC: 
intrebarea 8 Moon Power - respins, tv,calculatoarele si telefoanele pot face parte din definitia de electrocasnice(sunt utilizate in gopodarie)  
ZOLOTCO: 
Moon Power, într. 8: 
Decizia: Acceptat. Cred că argumentele echipei sunt suficient de convingătoare, calificativul ”electrocasnice” presupune automat excluderea rețelei Darwin din lista variantelor de răspuns, deși sfera de activitate este foarte apropiată ca esență – electrocasnice și electronice. 
TOTAL: RESPINS 3:2 
 
Contestatia 2 
Record saved to database with ID:  2017 
 
 
Echipa: Pokerface 
Explicatie: Întrebarea 47 
Conform estimărilor centrului pentru politici durabile „Ecopolis”, în România ponderea lor este de doar 27% din suprafaţa totală a ţării, sub nivelul mediu european de 42% sau a minimului recomandat de 30%. Într-un studiu publicat de „Ecopolis” se spune, printr-un joc de cuvinte, că această stare de lucruri este cauzată de faptul că în ele se face asta. Ce a fost înlocuit prin „se face asta”? 
Răspuns: Se fură ca-n codru. 
Autor: Maxim Cumpanici 
 
Echipa a răspuns „se fură”, deducând corect că este vorba de păduri şi, respectiv, de frazeologismul „a fura ca în codru” (altfel nu ar fi avut cum să ajungă la răspunsul „se fură”). În ceea ce priveşte formularea exactă a răspunsului, în întrebare nu s-a precizat că echipele trebuie să reproducă anume frazeologismul sau să răspundă cu N cuvinte. „Ecopolis” a folosit un joc de cuvinte, dar echipelor li s-a cerut să răspundă ce se face în păduri, conform studiului, nu ce joc de cuvinte a folosit „Ecopolis” pentru a reda această idee. Formula interogatoare din întrebare conţine o parafrază a concluziilor generale ale studiului („într-un studiu se spune că această stare de lucruri este cauzată de ...”) şi nu un citat exact din el, de aceea echipa a hotărât că răspunsul „se fură” este suficient pentru a exprima concluzia principală a studiului (gradul de împădurire e scăzut pentru că în păduri se fură),  fără a fi necesară precizarea că se fură anume „ca în codru”, deoarece ea nu este relevantă pentru concluzie. 
 
Chiar în textul studiului se menţionează de mai multe furturile din păduri, fără să se facă vreodată precizarea „a fura ca în codru” (acest frazeologism apare doar în titlul studiului, nu şi în text), de exemplu: 
 
„Din nefericire, în această parte a lumii, există comunităţi mai mult sau mai puţin sărace în care cvasi majoritatea oamenilor pescuiesc ilegal sau în care furtul lemnelor din pădure reprezintă mai degrabă regula decît excepţia.” (pagina 1) 
 
“Cercetarea a vizat doar două tipuri de contravenţii silvice, cele referitoare la tăieri ilegale şi furturi.” (pagina 20) 
 
“Având în vedere faptul că, dintre autorii de tăieri ilegale sau furturi pe numele cărora au fost înregistrate dosare la parchete, 87% primesc soluţii de netrimitere în judecată, rezultă că din totalul făptuitorilor identificaţi doar 0.5% ajung să execute pedepse cu închisoarea, dacă sunt prinşi de mai multe ori.” (pagina  38) 
http://www.ecopolis.org.ro/ 
 
Dacă înlocuim în textul întrebării „se face asta” prin „se fură”, obţinem: „Într-un studiu publicat de „Ecopolis” se spune, printr-un joc de cuvinte, că această stare de lucruri este cauzată de faptul că în păduri se fură.” Observăm că aşa o înlocuire nu a ştirbit din sensul frazei:  în păduri se fură şi din această cauză suprafaţa pădurilor este mică, „Ecopolis” a folosit un joc de cuvinte pentru a accentua această idee. 
 
Reieşind din cele expuse,  considerăm că răspunsul nostru: a) nu contrazice condiţiile întrebării; b) demonstrează înţelegerea esenţei întrebării şi de aceea trebuie considerat corect. 
Security Code: 89074 
Grup: Superliga 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 47 
Raspunsul echipei: se fură 
Echipa 1: Moon Power 
Raspunsul echipei 1: se naşte veşnicia 
Echipa 2: 10 lei 
Raspunsul echipei 2: se fură ca în codru 
Echipa 3: Asachi 
Raspunsul echipei 3: se fură ca în codru 
Echipa 4: LAREME 
Raspunsul echipei 4: se taie frunze la câini 
Echipa 5: Google Moogle 
Raspunsul echipei 5: se fură ca în pădure 
 
 
AMBROCI: 
Contestatia 2, Intrebarea 47: In urma argumentelor aduse de echipa Pokerface si luand in consideratie "intrebarea intrebatoare", constat ca raspunsul "se fura" se potriveste. Acest raspuns se potriveste sensului intrebarii si intrebarea nu cere un raspuns printr-o expresie frazeologica. 
IACOB: 
In intrebare nu a fost solicitat in mod explicit ca raspunsul sa fie un joc de cuvinte, dar aceasta solicitare rezulta logic din textul intrebarii. Intreaga sintagma “In padure se face asta” trebuie sa fie un joc de cuvinte. 
RODIDEAL: 
contestatia 2. RESPINS. Echipa posibil a intuit pe alocuri ideea intrebarii, insa nu a raspuns complet la intrebarea pusa, de unde evident se desprinde faptul ca ”a face asta” este un joc de cuvinte. 
MELNIC: 
47 Pokerface - acceptat raspunsul poate fi acceptat dupa sens 
ZOLOTCO: 
Pokerface, într. 47: 
Decizie: Acceptat. Într-adevăr, răspunsul echipei nu contrazice condițiile întrebării. Probabil, la alcătuirea întrebării trebuia de introdus anumite precizări pentru a evita situația legată de prezenta contestație. 
TOTAL: ACCEPTAT 3:2 
 
 
Contestatia 3 
 
 
Echipa: Moon Power 
Explicatie: În întrebare se spune să numim în linii generale unul din concepte care au stat la baza dezvoltării României în perioada interbelică. 
 
Astfel conceptul denumit prin noi înșine (principiul economic de bază (politica economică) era "prin noi înșine", mai precis adoptarea unei politici protectioniste prin majorarea tarifelor vamale pentru a împiedica pătrunderea marfurilor străine in România în scopul încurajarii productiei agricole si industriale autohtone. De asemenea statul sprijinea meseriașii, comercianții și industriașii autohtoni(fiscal prin sistemul de credit (banci-BNR) si prin scutiri de taxe si impozite pentru industriașii români). Cadrul legislativ ce a transpus în practică politica economică "prin noi înșine", a fost elaborat după obținerea independenței (Legile principale - 1886, 1887)) este o denumire proprie românească a conceptului de autarhie. 
 
Adică în acea perioada România a majorat atât de mult taxele de import încă a izolat România față de statele exportatoare, ceea ce este un caz românesc de autarhie. 
 
Ca și politica porților deschise este un caz românesc de open door policy (https://en.wikipedia.org/) răspuns general acceptat. 
Astfel autarhia ca un termen general al prin noi înșine, Autarky can be said to be the policy of a state or other entity when it seeks to be self-sufficient as a whole, but also can be limited to a narrow field such as possession of a key raw material. For example, many countries have a policy of autarky with respect to foodstuffs[2] and water for national security reasons. 
 
Astfel deoarec în întrebare se menționează în linii generale, dezvoltarea economică a fost dictată de politicile de uși deschise și autarhie, sau românesc politica porților deschise și prin noi înșine. 
Security Code: 16301 
Grup: Superliga 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 4 
Raspunsul echipei: autarhie 
Echipa 1: 10 lei 
Raspunsul echipei 1: laissez-faire 
Echipa 2: Google-Moogle 
Raspunsul echipei 2: miere 
Echipa 3: LAREME 
Raspunsul echipei 3: prin noi înșine 
Echipa 4: Asachi 
Raspunsul echipei 4: porți deschise 
Echipa 5: Pokerface 
Raspunsul echipei 5: doctrina ușilor deschise 
 
AMBROCI: 
Contestatia 3, Intrebarea 4: Politica economica "Prin noi insine!", promovata de Romania poate fi considerata o specie a conceptului de autarhie.  
Verdict: Raspunsul "autarhie" urmeaza a fi acceptat! 
IACOB: 
Moon Power. 
În primul rînd, sintagma „în linii generale”, menţionată în întrebare, se referă la numărul de politici ale României în perioada interbelică, şi nicidecum la forma răspunsului cerut. 
Să vedem definiţia de pe DEX a autarhiei: Politică prin care se tinde spre crearea unei economii naționale închise, izolate de circuitul economic mondial. Dar aceeaşi informaţie este prezentă şi în întrebare: consolidarea independenţei economice şi limitarea penetraţiei capitalului străin.Respectiv, după părerea echipei, s-ar fi redus doar la numirea unui cuvînt, avîn definişia clară a acestuia, ceea ce nu este prea specific unui joc de CUC. În aceeaşi ordine de idei, există denumiri clare şi stabile ale unor concepte din istoria mondială. Astfel, spre exemplu, relaţiile tensionate dintre SUA şi URSS din secolul XX sunt numite „război rece”, şi această denumire le diferenţiază clar de relaţii tensionate între alte state. Acesta este şi cazul întrebării: există o denumire concretă pentru perioadă concretă, care este specifică doar României, şi pe care echipa nu a reuşit să o scrie. 
Decizia: RESPINS 
CUMPANICI: 
Prin Noi Înșine!” a fost denumirea uneia dintre doctrinele economice promovate de Partidul Național Liberal, în prima jumătate a secolului XX. Numele acestei doctrine provine de la articolul manifest „Prin noi înșine!”, publicat la 3/16 mai 1905 de către Vintilă I.C. Brătianu în ziarul Voința Națională. 
Consider ca “autarhie” este un raspuns descriptiv, doctrina economica avea o denumire concreta si e destul de cunoscuta. 
MELNIC: 
intrebarea 4 moon power - acceptat din dex autarhie Politică prin care se tinde spre crearea unei economii naționale închise, izolate de circuitul economic mondial. Corespunde definitiei din intrebare 
ZOLOTCO: 
Decizie: Respins. Dacă ne uităm în DEX: autarhie – ”politică prin care se tinde spre crearea unei economii naționale închise, izolate de circuitul economic mondial” și ”politică economică prin care un stat încearcă să-și producă singur toate bunurile necesare pentru consum fără a recurge Ia import”. Nu cred că România acelor timpuri avea o economie închisă, izolată, cum are în prezent, de exemplu, Coreea de Nord. Politica ”prin noi înșine” nu avea ca scop limitarea completă a importului, sensul era ca mărfurile autohtone să se afle într-o poziție mai avantajoasă datorită taxelor mai mari la import, ceea ce stimula producătorii autohtoni.  
TOTAL: RESPINS 3:2 
 
Contestatia 4 
 
Echipa: Bifidoc 
Explicatie: Începem cu faptul că a fost o informație cu material distributiv: 
https://www.memmingen.de/ - Ni s-a dat această imagine în alb-negru cu dimensiunea de aproximativ 3cm lx5cm L. 
 
Celalte surse indicate în întrebare: 
https://en.wikipedia.org/wiki/ 
https://ru.wikipedia.org/wiki/ 
 
Răspunsul cerut: Mithrandir. A se accepta Gandalf, sau oricare alt nume al acestuia. 
 
Comentariu: După întrebarea despre zeul Mithra umrează întrebarea despre magul Mithrandir. Mithrandir a fost și el un călător (Grey Wanderer). 
 
Textul Întrebării: Aveți în față cartea poștală, întitulată "Spiritul munților". Biograful Humphrey Carpenter spune că anume ea a servit drept sursă de inspirație pentru autor, atunci când acesta și-a creat personajul renumit. Harold Bloom afirmă că acest personaj are anumite trăsături comune cu zeul Odin în ipostaza lui de călător. Peste un minut scrieți numele personajului. 
 
În materialul distributiv se observă un om cu barbă și pălărie care hrănește o căprioară, pe un fundal natural format de copaci și munți. Într-un copac se vede o pasăre. Putem desprindea ideea de om în comuniune cu natura (hrănește căprioara), faună, floră, peisaj natural, spiritul munților. Bun. ==> Toate acestea ne duc cu gândul la faimosul personaj Radagast the brown, și nu Gandalf, care face parte din același univers ficțional, este aceeași rasă și chiar împărtășește trăsături similare cu el (pălărie, pelerină, nume asociat cu o culoare: Grey). 
Până acum, din materialul distributiv înclin să cred că este unul dintre cei 5 magi tolkieni(Saruman the White, Gandalf the Grey, Radagast the Brown și Alatar și Pallando the Blue), mai cu seamă Radagast the Brown: 
https://en.wikipedia.org/wiki/ 
Citez: "Unfinished Tales explains that Radagast, like the other Wizards, came from Valinor around the year 1000 of the Third Age of Middle-earth and was one of the Maiar. His original name was Aiwendil, meaning bird-friend" - Prietenul păsărilor. 
 
Radagast lived for much of his time in Middle-earth at Rhosgobel in the Vales of Anduin, on the western eaves of Mirkwood, between Carrock and the Old Forest Road, near the Gladden Fields, its name deriving from Sindarin rhosc gobel meaning "brown village" - A străbătut tot tărâmul de mijloc, și poate fi considerat cu siguranță un călător. 
 
Mai mult decât atât, comentariul întrebării îl numește pe Gandalf "Grey Wanderer" pe când acesta nu este niciunul dintre numele din lista oferită pe pagina-sursă. 
În sursa din limba rusă există echivalentul "Серый Странник", dar întrucât cartea a fost scrisă în engleză, iar porecla atribuită car este citată în engleză, consider că aceast detaliu din întrebare nu se încadrează în sursă și trebuite desconsiderată. Observați că celalalte nume au paralelism în ambele pagini de wikipedia, CU EXCEPȚIA a Серый Странник. Nouă nu ni s-a spus "Grey Wanderer", nu "Серый Странник". 
 
Neavând supranumele de "călătorul", atât Radagast, cât și Gandalf, cât și ceilalți 3 magi tolkieni pot fi comparați cu Odin în ipostaza de călător. 
În susținerea acestei idei, vă aduc la cunoștință că până și comparația cu Odin-călătorul sugerată în întrebare este una greșită. Afirmația despre bloom din întrebare spune: “Harold Bloom afirmă că acest personaj are anumite trăsături comune cu zeul Odin în ipostaza lui de călător.”. Negăsind referințe la Bloom în articolul din Engleză am recurs la cel din rusă. Citez: „По мнению литературоведа Гарольда Блума, в образе Гэндальфа нашли отражение отдельные черты верховного скандинавского бога Одина[4]. Это подтверждается в одном из писем Толкина, где он пишет, что представлял Гэндальфа «странником в духе Одина»[5].” 
Bloom afirmă doar că ar exista trăsături comune cu Odin, ci nu Odin în ipostaza de călător. Următoarea afirmație e din altă sursă (nu Bloom), indicată prin cifra 5 care este luată din una dintre scrisorile lui Tolkien, nemenționate de către bloom în comentariul său. 
Judecând după alte surse, neindicate în întrebare și nu ale lui Bloom, da, Gandalf este asemănat de nenumărate ori cu Odin în ipostază de călător ba chiar și numit de-a dreptul „călător odinic”, însă această informație nu a fost inclusă în întrebare, și prin urmare lipsa ei îl include pe Radagast cel Cafeniu. 
Deci avem un om cu pălărie, în comuniune cu natura (hrănește căprioara lângă un râu, iar deasupra-i stă o pasăre, și este înconjurat de copaci), într-o pădure montană...spiritul munților, iar apoi ni se spune că personajul la care trebuie să ne gândim se aseamănă cu Odin în ipostaza de călător? Nu-i destul că, comparație cu Odin-călătorul este eronată, dar și toți ceilalți magi sunt călători (poate cu excepția lui Saruman care în afară de câteva călătorii spre Angmar și Rivendell era “cu reședință permanentă” în Isengard, înainte și după trădarea sa).  Au rămas 4 magi. Toți cu pălărie, toți călători, dar numai unul în speță în comuniune cu natura, după cum sugerează materialul distributiv. 
Ideea tematică “Spiritul munților” și ipostaza personajului din materialul distributiv este susținută și de sursa citată de pe wiki: “Radagast had a strong affinity for – and relationship with – wild animals, and it seemed his greatest concern was with the olvar and kelvar (flora and fauna) of Middle-earth. He was wiser than any Man in all things concerning herbs and beasts. It is said he spoke the many tongues of birds, and was a "master of shapes and changes of hue". „ 
Pe pagina de wiki a lui Gandalf nici nu se menționează o astfel de afinitate pentru lumea naturală, nici măcar în treacăt. 
 
Reevaluăm textul întrebării: 
Aveți în față cartea poștală, întitulată "Spiritul munților" (Până aici în întrebare și deducând din materialul distrubiv, Radagast și Gandalf se potrivesc în egală măsură). Biograful Humphrey Carpenter spune că anume ea a servit drept sursă de inspirație pentru autor, atunci când acesta și-a creat personajul renumit (e o supoziție a unui Biograf, dar care indică clar doar la unul dintre răspunsuri – Gandalf). Harold Bloom afirmă că acest personaj are anumite trăsături comune cu zeul Odin în ipostaza lui de călător (Gandalf și Radagast se potrivesc în egală măsură, chiar dacă nu trecem peste faptul că era o comparație făcută cu Odin propriu-zis, și nu odin călătorul). Peste un minut scrieți numele personajului (de aici nu putem deduce nimic). 
Analizând materialul distributiv și textul întrebării am izolat informația întrebării care se referă doar la Gandalf și  îl scoate pe Radagast din ecuație:    “Biograful Humphrey Carpenter spune că anume ea a servit drept sursă de inspirație pentru autor, atunci când acesta și-a creat personajul renumit”.  Acum, când toți ceilalți factori împing în egală măsură, iar în cazul materialului distributiv chiar în măsură mai mare către Radagast (sau chiar Tom Bombadil - întruchiparea spiritului pământului...dar nu voi argumenta răspunsul echipei “Ö”) decât Gandalf, vă întreb pe voi, dragi evaluatori ai acestei contestații, voi ați fi știut factologic cine-i Humphrey Carpenter și la ce personaj s-a referit el când vorbea despre cartea poștală a lui Tolkien?  Voi presupune că răspunsul este nu, întrucât această informație este prea specifică, și nu indică spre Gandalf în nici un mod dacă această informație nu este cunos 
 cută apriori. 
De fapt afirmația “Biograful Humphrey Carpenter spune că anume ea a servit drept sursă de inspirație pentru autor, atunci când acesta și-a creat personajul renumit” e doar pentru a da context întrebării și ai face pe jucătorii cuc să înțeleagă că materialul distributiv a folosit drept inspirație pentru crearea unui personaj al unui autor. Faptul că a spus-o Humphrey Carpenter sau Ion Vasilică nu ne spune nimic. 
Prima parte a comentariul nici nu o voi dezbate: Nu doar este puțin cunoscut numele de MITHRAndir, dar neacceptarea unui răspuns pentru că “ne strică combo-ul” de întrebări cu răspunsuri similare auditiv sau tematic mi se pare puerilă și nefondată atunci când este confruntată de argumente logice. 
Pe lângă asta, numele din aceeași limbă ale lui Gandalf și Radagast, Olorin și Aiwendil, înseamnă Visătorul și Prietenul Păsărilor.  Spiritul munților? La ce bun a fost materialul distributiv?(pentru că nu sugerează ideea de călător cu siguranță, și nici nu ne spune că-i Gandalf. Toți magii au pălărie...Saruman fiind excepția ca de obicei.) 
În încheiere, propun ca pe lângă  Gandalf, Mithrandir, Greyhame, Stormcrow, Olórin, Incánus,Tharkûn, Gandalf the Grey, Gandalf the White,Mithrandir,The Grey Pilgrim (nu Wanderer cum menționează comentariul întrebării, întrucât “Grey Pilgrim” e traducerea directă a „Mithrandir”, conform sursei oferite de autorul întrebării), The White Rider, Láthspell și toate variantele traductibile ale acestora, să se accepte și Radagast the Brown, Radagast, Rodogast și Aiwendil, Tom Bombadil, Iarwain Ben-adar, Forn și Orald. 
 
Nu i-am inclus pe: 
 Saruman – pentru că nu este menționat nicăeri cu pălărie. 
 Alatar și Pallando – Pentru că nu sunt personaje cunoscute pe larg de către public și pentru că mereu sunt menționați împreună în trilogie (niciodată separat). 
 
Vă mulțumesc pentru răbdare și atenție. 
 
Security Code: 26925 
Grup: Liga A 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 16 
Raspunsul echipei: Radagast the brown 
Echipa 1: Zebra 
Raspunsul echipei 1: Hobbitul 
Echipa 2: Zeii Cucului 
Raspunsul echipei 2: Pocahontas 
Echipa 3: Phi 
Raspunsul echipei 3: Gandalf 
Echipa 4: Kernel Panic 
Raspunsul echipei 4: Ciobanul din Miorița 
Echipa 5: Ö 
Raspunsul echipei 5: Tom Bombadil 
 
AMBROCI: 
Contestatia 4: Ma abtin de la oferirea vreunui verdict, intrucat nu sunt familiarizat cu acest subiect si nu vreau sa ofer un raspuns care ulterior ar putea prejudicia echipa. 
CUMPANICI:Ca o persoană absolut neiniţiată în creaţia lui Tolkien, am încercat să analizez pas cu pas această contestaţie. Ce am reuşit eu să observ: 
1) Chiar dacă în sursa prezentată de către autor nu găsim numele de Grey Wanderer, am găsit cu uşurinţă acest nume în alte surse, precum: http://www.glyphweb.com/arda/g/greywanderer.html. Respectiv, nu poate fi vorba despre o greşeală aici (citez: „The Grey Pilgrim (nu Wanderer cum menționează comentariul întrebării”), chiar dacă omitem detaliul că numele dat era menţionat doar în comentariu. 
2) Nu am găsit nici o greşeală în referinţa la zeul Odin, prezentă în întrebare. Astfel, chiar dacă numele lui Harold Bloom nu se întîlneşte în Wikipedia engleză, ci doar în cea rusă, chiar pe pagina engleză a Wikipediei găsim informaţia: Other commentators have also compared Gandalf to theNorse god Odin in his "Wanderer" guise, ceea ce din nou face acuzaţia echipei contestatare neîntemeiată (citez: „Nu-i destul că, comparație cu Odin-călătorul este eronată”).  
3) În concluzie, nu am găsit nici o eroare factologică în textul întrebării. Admit că, în măsura în care am reuşit să mă descurc, aceste două personaje seamănă cumva între ele. Dar echipa nu a demonstrat nici faptul că imaginea primită a servit cumva drept inspiraţie la crearea personajului Radagast, nici că acesta a fost undeva comparat cu Odin, fapt care face contestaţia, în opinia mea, neîntemeiată. 
Respins. 
RODIDEAL: 
Respins. Echipa nu a demonstrat faptul că imaginea întitulată “Spiritul munţilor”, conform biografului Humphrey Carpenter, a servit drept sursă de inspiraţie pentru autor, atunci cînd acesta şi-a creat personajul 
MELNIC:- 
ZOLOTCO: 
Bifidoc, într. 16: 
Decizia: Respins. Argumentele echipei par destul de puternice, însă, din păcate, există o sursă literară clară, inclusă în întrebare, care asociază cartea poștală anume cu Gandalf. 
 
TOTAL: RESPINS (3:0) 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contestatia 5 
 
Echipa: Phi 
Explicatie: Consideram ca raspunsul echipei noastre trebuie sa fie acceptat dupa urmatoarele criterii: 
1. Evident ca ne-am dat seama despre ce este vorba in intrebare, si chiar am discutat includerea nominalului monedei in raspuns, insa nu am gasit indicii dupa care sa il alegem. 
2. Raspunsul "copeica" si "o copeica" sunt diferite , deoarece raspunsul nostru nu include nominalul monedei, doar denumirea ei. 
2. Indiciul 1 din intrebare("Aşteptăm comentariile voastre referitor la calitatea acestui pachet de întrebări.") ne duce la copeici, insa sunt des folosite atit fraza "5 copeici" cit si "3 copeici"(posibil si altele). De aceea , raspunsul "copeica" corespunde acetui indiciu(include mai multe nominaluri). 
3. Monumentul din Nijnii Novgorod a monedei de 5 copeici este tot monument a unei Copeici. 
4. De  asemenea cea mai grea Copeica cintarea 82 grame. 
Iata sursele: 
1. Primele monede cu denumiri oficiale de copeici au aparut in Imperiul Rus. Sursa( http://monety-10-50.blogspot. ) demonstreaza ca cea mai grea moneta in Imperiul Rus a fost acea de 82 grame(5 copeici). 
2. E destul de clar ca in Uniunea Sovietica si Rusia monedele erau mai usoare si totusi adaug surse care demonstreaza acest fapt: 
http://coinplanet.ru/ 
http://vesit-skolko.ru/coins/ 
Multumesc anticipat! 
Security Code: 68541 
Grup: Liga A 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 50 
Raspunsul echipei: copeica 
Echipa 1: O 
Raspunsul echipei 1: copeica 
Echipa 2: Bifidoc 
Raspunsul echipei 2: 5 копеек 
Echipa 3: Kernel Panic 
Raspunsul echipei 3: 5 copeici 
Echipa 4: Zebra 
Raspunsul echipei 4: moneda de o copeica 
Echipa 5: Zeii CUC-ului 
Raspunsul echipei 5: pioneza 
 
 
AMBROCI:- 
IACOB: 
În întrebare s-a menționat ca este nevoie să se raspunda exact despre ce este vorba. 
Cea mai larg răspândită este expresia cu 5 copeici. 
https://ru.wiktionary.org/wiki/ %D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8_%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C_%D0%BA%D0% BE%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%BA 
 
RODIDEAL:  
Respins, în întrebare se solicita răspunsul exact. Echipa trebuia sa aleaga un nominal. 
MELNIC: 
respins - in intrebare se cerea raspunsul exact 
ZOLOTCO: 
Phi, într. 50: 
Decizia: Respins. În întrebare se cerea un răspuns exact, în plus a existat și un indiciu care avea menirea să ajute echipele să selecteze răspunsul corect. Din păcate, monumentul este dedicat anume monedei de 5 copeici și nu copeicilor în general, altfel contestația putea fi acceptată. 
 
TOTAL: RESPINS (4:0)
 12 Scris de Octavian Sireteanu, la 12-11-2015 10:31
Am introdus deciziile Comisiei de contestații. Ca rezultat: 
Pokerface - 10 Lei (+)6-5. 
 
Pokerface +2p, 10 Lei -1p.
 11 Scris de Maxim Cumpanici, la 11-11-2015 22:27
Rectific, la intrebarea 50 e respins cu 4:0
 10 Scris de Maxim Cumpanici, la 11-11-2015 22:20
Pentru a reusi conform termenului de expunere a deciziei CC pana la ora 24:00, anunt rezulatele examinarii contestatiilor, raspunsurile desfasurate le voi prezenta mai tarziu. 
Intrebarea 8 (Moon Power-anulare): Respins (3:2) 
Intrebarea 47 (Pokerface-se fura): Acceptat (3:2) 
Intrebarea 4 (Moon Power-Autarhie): Respins (3:2) 
Intrebarea 16 (Bifidoc-Radagast): Respins (3:0) 
Intrebarea 50 (Phi-copeica): Respins (3:0) 
Ultimele 2 contestatii au fost expediate mai tarziu si nu toti membrii CC au reusit sa se expuna, dar acest lucru deja nu a influentat.
 9 Scris de Octavian Sireteanu, la 10-11-2015 21:04
Am actualizat Ratingul și Randamentul. Sunt modificări majore. LAREME este noul lider în Rating.
 8 Scris de Dan-Cristian Cubreacov, la 09-11-2015 21:32
Am depus contestație din partea echipei Bifidoc doar pentru întrebarea nr. 16
 7 Scris de Octavian Sireteanu, la 09-11-2015 10:45
În bază este.
 6 Scris de Alex Paladin, la 08-11-2015 21:47
Am depus contestaţia, vă rog să verificaţi.
 5 Scris de Octavian Sireteanu, la 08-11-2015 20:28
Am publicat pachetele.
 4 Scris de Octavian Sireteanu, la 08-11-2015 18:16
Pe fișe sunt înregistrate următoarele contestații: 
SL: Pokerface (47), Moon Power (8,4). 
LA: Bifidoc (2,16). 
LC: Kakulla (19).
 3 Scris de Sergiu Iacob, la 08-11-2015 17:56
Comisia de contestatii: 
1. Maxim Cumpanici (SER) 
2. Sergiu Iacob (SER) 
3. Eugen Zolotco (Acord) 
4. Dumitru Ambroci (Legiuitorii) 
5. Alexei Melnic (Printese si Supermani) 
Membru de rezerva: 
Sergiu Rodideal (SER)
 2 Scris de Maxim Cumpanici, la 03-11-2015 10:46
Rugam echipele Legiuitorii, Prințese și Supermăni si Acord sa expedieze intrebarile pe adresa cumpanici.maxim sau iacob.serioja de pe gmail.com
 1 Scris de Octavian Sireteanu, la 03-11-2015 09:57
Locația pentru Divizii etapa asta și următoarea: 
Sâmbătă, de la 12.00, la Biblioteca B.P. Hașdeu (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 148 - intersecție cu str. G. Bănulescu-Bodoni).

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >
ultimul mesaj: 6 ani, 1 luna in urma
  • Octav : Hai
  • Vitalius : Intr-o buna zi cu Soare sper sa trec si eu pe-aproape :)
  • Octav : Vitalie, mai treci :)
  • Vitalius : ViaÈ›a e frumoasă, dar îmi este dor de CUC
  • Vitalius : Demult nunam băgat un comentariu aici.
  • timAK_47 : db.cuc.md - Request timeout. Cine poate reînvia serverul?
  • Vitalius : Așa o întrebare existențialistă: Dacă tot avem campionate externe organizate prin București, Timișoara, Praga, Anenii Noi, poate ar fi cazul să redenumim (sau cum se zice în popor - rebranding) Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale în ceva mai atotcuprinzător? De exemplu în loc de Moldovenesc să punem Românesc
  • Octav : Am actualizat Ratingul si Randamentul dupa Cupa Liceelor.
  • Octav : Am actualizat Ratingul È™i Randamentul după etapa 4.
  • Octav : Formularul - «link»
  • Doggyb0w : Salut , vreau să fac contestare la rezultatele de ieri , unde aÈ™ putea scrie cererea?
  • Octav : Am actualizat statisticile după etapa 3.
  • Octav : Am actualizat statisticile.
  • mariabirsan : mulțumesc, Octav, voi încerca :)
  • Octav : Vino la vreun eveniment anunțat și cred că găsești echipă pe loc.
  • mariabirsan : Salut, poate e stupidă întrebarea, dar amflu dacă pot fi primită în vreo echipă CUC. Participasem vreo 3 ani în urmă, acum vreau să revin, că îmi simt creierul în repaos.
  • Octav : Am vorbit cu mai mulți jucători și propunerea este să jucăm fotbal duminică (28 septembrie, de la 16.00, tot la Manej). Cine mai vrea să vină, sunteți bineveniți. Dacă aveți vreo minge bună, aduceți. Eu am s-o aduc pe cea cumpărată dată trecută, da-i cam ușoară.
  • Octav : Am făcut restore la baza de date și parcă merge normal site-ul, doar că s-au pierdut datele din ultimele zile ...
  • potpourri : Pentru că vrem să ne ascundem de ploaie, cupa Ö se deplasează la Paluba, ora 12:00. Stilul informal, participarea gratuită și atmosfera incendiară rămân aceleași :)
  • Octav : Pentru că săptămâna care vine avem finala de la Moldcell Cafe și după tabără mai am nevoie de pregătiri, TQ5 va avea loc cealaltă joi, la 24 iulie.
  • Liosha : contestatii
  • Octav : După Alejandro Falla a fost descoperit un alt tenisist cu potențiali suporteri în comunitate, pe nume Ivan Dodig, din Croația.
  • Zeleni : am vrut sa dau search, sorry :)
  • Zeleni : slogan logo
  • alexdelpier : Etapa de pe 3 noiembrie 2013 a fost cea mai frumoasa din toata istoria campionatelor
  • Octav : Vor mai fi. Urmăriți calendarul de pe site și noutățile de pe pagina de facebook.
  • Scarlet : In anul scoalar 2013-2014, vor mai fi concursuri?
  • Octav : Noroc!
  • Scarlet : hey, Salut la toti:)
  • Octav : Va fi la toamnă. Probabil în luna octombrie.

You have to login before you can shout!

Advertisement

On-line

Avem 1 vizitator online

Ultimele comentarii

Cupa FDX 2024
Atenție, pentru că pe m...
13/09/24 08:57 Vezi
Scris de Octavian Sireteanu

Cupa Cafelutsa 2024
Atenție, pentru că în ...
02/08/24 10:32 Vezi
Scris de Octavian Sireteanu

Tabăra de Vară de ...
Deci, din cauza unor circ...
01/08/24 08:53 Vezi
Scris de Octavian Sireteanu

Campionatul CUC 2024...
În SL (conform datelor i...
30/04/24 09:56 Vezi
Scris de Octavian Sireteanu

Campionatul CUC 2023...
Noi mergem la Biblioteca ...
02/12/23 10:21 Vezi
Scris de Octavian Sireteanu

Meniu Campionat

Superliga

XXXV Superliga 2019toam
      S V E I P
ASA ASA  30 18 8 4 44
SER SER  30 18 7 5 43
10L 10L  30 17 8 5 42
LAR LAR  30 13 8 9 34
WTH WTH  30 7 9 14 23
H5N H5N  30 4 6 20 14
MKT MKT  30 3 4 23 10