Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Elitar
Campionatul XXIV Etapa 6
Evaluare Utilizator: / 0
SlabExcelent 

Sâmbătă și duminică, 10-11 mai 2014, va avea loc a 6-a etapă a Campionatului CUC XXIV.

ORGANIZAŢIONAL

Organizatorii etapei sunt: Maktub (responsabili de etapă), Velvet, Phi, Turnul Alb.
Echipele din Ligi sunt rugate să transmită pachete din 25 întrebări pe adresa ce va fi indicată de echipa din SL până joi, ora 20:00.

DUMINICĂ (15.30, Institutul Național de Cercetări Economice, mun. Chișinău, str. Ion Creangă 45).
SL (Acord, 10 Lei, LAREME, Asachi, Google-Moogle, Maktub, Kernel Panic)
Liga A (Oceanic Six, Pokerface, Eliadorii, Moon Power, Beleizis, Velvet, Vendetta)
Liga B (Zeii CUC-ului, Kakulla, Bifidoc, 42, Intel, Phi, WTH)
Liga C (SER, Abricot, A-Team, Prințese și Supermăni, 36,6, Turnul Alb, Punctul pe H)

SÂMBĂTĂ (13.30, Liceul Nicolae Sulac, mun. Chișinău, Telecentru, str. Grenoble 108 - găsiți harta în interiorul știrii).
Divizia A (Afrodiziac, Lumina din umbră, H5N1, Zigoții, El Poco loco)
Divizia B (Ananas, Chimikadze, Voodoo, Oazis, Plagiat)
Divizia C (Apeiron, CLCT, O, Magnet, Quantum, Bucefal)
Divizia D (Bufnița, Eleutheria, UZI, Magnum, The Kings, BPR)
Divizia E (Dionysus, Orizont, THC, Fluturaș, Wringley's Spermint)

Puteţi descărca de aici fişele organizatorice pentru: SL, Liga A, Liga B, Liga C, Divizii.

 

Harta către Liceul Nicolae Sulac

 

Liceul Nicolae Sulac

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 7294

  Comentarii (20)
 20 Scris de Natan Garstea, la 18-05-2014 10:32
Am făcut statistica înainte de ultima etapă. 
 
http://www.scribd.com/doc/214015944/Statistica-sezonului-XXIV-primăvara-2014
 19 Scris de Marcel Spataru, la 17-05-2014 21:42
Buna seara. Ne cerem scuze pentru intarzierea contestatiilor.  
 
Pe scurt, toate contestatiile au fost din pacate respinse. 
 
Echipa: Afrodiziac 
Explicatie: Noi considerăm că răspunsul nostru poate fi considerat corect reieşind din faptul că perfect s-ar amplasa în contextul cerut. Astfel un pesimist ar vedea întrebare în fiecare răspuns, timp ce un optimist un răspuns în fiecare întrebare. În acest mod şi după logică clară, noi n-am trebui să lăsăm răspunsul să treacă pe lîngă noi. Necunoscînd citatul lui Cherchill, constat că sunt insuficiente indicii ca echipa jucătoare să-şi dea seama că e vorba exac t despre oportunitate şi dificultate! 
Security Code: 31010 
Grup: Divizia 1 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 31 
Raspunsul echipei: răspuns şi întrebare 
Echipa 1: H5N1 
Raspunsul echipei 1: eşec şi succes 
Echipa 2: - 
Raspunsul echipei 2: - 
Echipa 3: - 
Raspunsul echipei 3: - 
Echipa 4: - 
Raspunsul echipei 4: - 
Echipa 5: - 
Raspunsul echipei 5: - 
Decizia: Respins 0-5 
Rita Kotenko: Respins. Dacă înlocuim răspunsul echipei în întrebare, iese:  
„Citat de Winston Churchill: Un pesimist vede o răspuns în fiecare întrebare”, ceea ce gramatical nu este corect. Alfa trebuie să fie feminin.  
Alex Demidenco: Respins. Conform părerii echipei răspunsul oferit de echipa e corect. Dar astfel ar fi corect şi alb şi negru sau bine şi rău, conform părerii mele  
Din câte cunosc dacă intrebarea e un citat sau aforism, acesta nu poate fi contestat sau mai bine zis, poate fi contestat la infinit, dar răspunsul corect e cel mentionat in citat.  
Ana-Maria Bulat: Raspunsul nu se accepta. Nu cred ca un pesimist vede o intrebare in fiecare raspuns, o astfel de persoana ar putea fi sceptica sau foarte curioasa insa nu pesimista, si la fel si optimistii. In intrebare se vede clar diferenta intre opiniile pesimistului si optimistului iar raspunsul dat nu este satisfacator. 
Constantin Salagor: Respins. în primul rând, este vorba de un citat, care are o formulare fixă (Churchill a spus doar într-un anumit mod). Ca şi argumentare a răspunsului „răspuns şi întrebare” este un pic trasă de păr şi textul devine mult mai vag, faţă de original. 
 
 
 
Echipa: Afrodiziac 
Explicatie: Este evident faptul că noi ne-am dat seama de logica întrebării, şi anume ce mod de realizare a intentiei sale avea personajul din întrebare. Cu toate că în întrebare este menţionat de arhipelagul de Sud, nu se poate afirma că absolut toate insule se pot mîndri doar cu vulcani şi nu pot avea munţi, aceasta contravine legii relativităţii lui Einstein.  
 
DEXul afirmă: VULCÁN, vulcani, s. m. 1. Ridicătură muntoasă de formă conică, formată prin erupția la suprafața solului a lavei și a unor produse magmatice, având în centru o deschizătură largă.  
( http://dexonline.ro/definitie/vulcan ) 
Este important de subliniat că vulcanul este anume o ridicătură muntoasă, MUNTOASĂ, adică un con care la bază are acelaşi concept, esenţă ca şi muntele, adică ar fi frate cu munte, deci foarte apropiat. În aceste condiţii şi în condiţiile jocului, cînd fiecare secundă contează este firesc să neglijăm lipsa minusculă de exactitudine precum vulcan sau munte. Deci suntem absolut siguri că răspunsul nostru este corect şi e normal de generalizat un pic, este important de pus accentul pe înţelegerea logicii întrebării, fapt ce este evident în cazul nostru! 
 
Security Code: 41963 
Grup: Divizia 1 
Etapa: 5 
Numarul intr.: 35 
Raspunsul echipei: pe vîrful muntelui făcînd aluzie la vulcan 
Echipa 1: - 
Raspunsul echipei 1: - 
Echipa 2: - 
Raspunsul echipei 2: - 
Echipa 3: - 
Raspunsul echipei 3: - 
Echipa 4: - 
Raspunsul echipei 4: - 
Echipa 5: - 
Raspunsul echipei 5: - 
Decizia: Respins 0-5 
Rita Kotenko: Respins. La această întrebare nu s-a făcut precontestare, răspunsul echipei nu a fost păstrat, răspunsurile altor echipe nu au fost introduce în formular.  
Alex Demidenco: Respins. Bine ca logica a fost înţeleasă. Dar nu orice munte poate fi vulcan. Astfel, conform părerii echipei, răspunsul munte e adevarat. Şi daca e in vârf de munte, atunci unde e focul? Cred ca echipa nu a dus până la capăt răspunsul. 
Ana-Maria Bulat: Respins. Nu fiecare munte este un vulcan, si nu este un detaliu minuscule acest lucru, sunt foarte multi munti ce nu au vulcani, astfel raspunsul este necorespunzator 
Octavian Plopa: Respins. Răspunsul ”munte” este prea general și prea are referință la indiciile din întrebrare. 1. Dacă să admitem că orice Vulcan este munte , nu putem spune că orice munte este Vulcan. În textul întrebării s-a menționat expres despre faptul că insulele sa află într-un arhipelag sudic ,iar aici se face referință la cunoștințe de cultură generală de unde se știe că majoritatea insulelor din emisfera sudică sau mai ales arhipelagele sunt de origine vulcanică iar prezența munților( de exemplu) de încrețiere este exclusă. 2. Acest răspuns este general pentru că efectul se speriere a turiștilor a fost atins cu ajutorul focului și aici era necesar un răspuns exact , pentru că acest efect avea să fie atins doar în cazul cînd focul avea să fie făcut într-un Vulcan ( sau în conul lui ) astfel încît ar imita o oarecare activitate VULCANICĂ , iar prezența unui oarecare munte nu ar crea acest efect . 
Constantin Salagor: Respins. Răspunsul vârful muntelui e prea general. Este cazul gen şi specie. Orice vulcan este un munte şi nu orice munte este vulcan. 
 
Echipa: Asachi 
Explicatie: ”Smile Therapy” este un termen echivalent pentru ”Laughter Therapy”. Dovada o puteți găsi prin numărul mare de rezultate în urma căutării termenului pe google. De exemplu, pe pagini precum: http://smile-therapy.com/, http://www.smiletherapy.com/,http://themysticallights.hubpages.com/hub/What-Is-Smile-Therapy, etc. 
Security Code: 94604 
Grup: Superliga 
Etapa: 6 
Numarul intr.: 8 
Raspunsul echipei: Smile 
Echipa 1: Lareme 
Raspunsul echipei 1: râsul 
Echipa 2: Kernel Panic 
Raspunsul echipei 2: smilecul 
Echipa 3: Acord 
Raspunsul echipei 3: Zâmbetul larg 
Echipa 4: Google-Moogle 
Raspunsul echipei 4: Rîsul 
Echipa 5: 10 Lei 
Raspunsul echipei 5: rîs 
Decizia: Respins. 1-4 
Rita Kotenko: Respins. Poate și se mai numește terapia prin râs „terapie prin zâmbet”. Dar zâmbetul nu acționează ca un drog, excitând aceleași centri nervoși ca și cocaina. Căuntând informații despre studiu, am găsit doar informații despre râs, care este un act fiziologic (http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_(act_fiziologic)), nu și zâmbet care este doar o mimica: http://news.stanford.edu/news/2003/december10/laughter.html . 
Alex Demidenco: Respins. Conform întrebării, râsul e descris, caci zâmbetul conform dexonline.ro e o formă a râsului,un ras fara sunet si fara aceleaşi emoţii care îl prezintă râsul, ceea ce reprezintă o specificare. De aceea si e respins 
Ana-Maria Bulat: Respins. Risul implica mai multi centri nervosi ai creierului si stimuleaza secretia diferitor hormoni decit zimbetul, cel din urma implica doar muschii faciali pe cind risul implica si pe cei abdominali, in consecinta risul si zimbetul nu sunt echivalente 
Constantin Salagor: Respins. Este cazul de parte şi întreg. Zâmbetul este unul din elementele componente ale râsului, dar nu defineşte râsul. Râsul include şi evacuarea gălăgioasă şi forţată a aerului din plămâni, prin contracţia muşchilor abdominali, mişcări de corp, ceea ce zâmbetul larg nu include. Terapia prin zâmbet este diferită de cea prin râs prin gradul de complexitate.  
Octavian Plopa: Acceptat. Desi raspunsul difera de răspunsul original, varianta propusă de echipa corespunde cu majoritatea indiciilor din întrebare, într-adevăr în multe surse principiile de lucru a smile și laughter therapy sunt practic la fel și zimbetul la rîndul său tot acționeaza ca un drog. 
 
Echipa: Kakulla 
Explicatie: Precum e scris în comentariu la întrebare - ”îndemnul este ”nu-ți fie frică!”.”. Astfel, conform întrebării, echipa ar trebui să găsească un îndemn român, sinonim cu îndemnul ”nu-ți fie frică!”, care ar conține cuvîntul ”inima” și o altă parte a corpului, pe care să și o scrie pe foițile de răspuns.  
Îndemnul ”ia-ți inima în dinți” este sinonimic cu îndemnul cerut. În acest indemn e prezent cuvîntul ”inima” și o ”altă parte a corpului”. 
Deci, conform 2.1.1 punctl 5 al CJI (corespunde tuturor fără excepţie condiţiilor întrebării nu mai puţin decât răspunsul autorului sau răspunsurile care corespund criteriilor de acceptare) , rog să fie acceptat drept corect răspunsul nostru. 
 
Security Code: 83008 
Grup: Liga B 
Etapa: 6 
Numarul intr.: 39 
Raspunsul echipei: dinți 
Echipa 1: WTH 
Raspunsul echipei 1: limba 
Echipa 2: Intel 
Raspunsul echipei 2: dinți 
Echipa 3: Zeii CUC-ului 
Raspunsul echipei 3: dinți 
Echipa 4: Bifidoc 
Raspunsul echipei 4: dinți 
Echipa 5: 42 
Raspunsul echipei 5: -(echipa nu a fost prezentă la joc) 
Decizia: Respins 0-5 
Rita Kotenko: Respins. Întrebarea este: Triburile din sudul Africii foloseau în locul unui îndemn fraza „Întoarce inima ta la loc din gură, inima din gura ta întoarce-o la loc”. În varianta românească, în frază, în locul gurii, ar fi o altă parte a corpului. Numiți-o.  
În întrebare nu s-a spus că și îndemnul este un proverb, o expresie sau un fraziologism. S-a spus că în varianta română, în locul cuvântului inimă ar fi alt cuvânt. Dacă introducem cuvântul dinți în frază, iese: „Întoarce inima ta la loc din dinți, inima din dinți întoarce-o la loc”. De fapt, în română, când ai inima în dinți, ești curajos. Daca o întorci la loc, nu mai ai curaj. Deci răspunsul nu este corect.  
Asta pe lângă faptul că nu cred ca gura și dinți sunt părți diferite a corpului.  
Alex Demidenco: Respins. conform argumentelor puternice aduse de echipa si părerii lor personale e adevarat. Dar a lua inima in dinţi e faza când vrei să fací ceva, ceea ce e legat de curaj. Dar frica e reprezentată de a se duce îl călcâi. Atunci cand deja te afli in situatie fara ca apoi să predici ceva. Adica poti sa iei inima in dinţi inainte de a face ceva ca apoi sa ti se ducă in călcâi ca te temi. 
Ana-Maria Bulat: Respins. Intrebarea a fost formulata clar, spunindu-se ca in locul unui anumit indemn se folosea fraza data, déjà in fraza erau facute anumite inlocuiri, echipa nu trebuia sa gaseasca un indemn romin cu semnificatia ”nu-ți fie frică!”, dar sa gaseasca o fraza ce ar explica ce se intimpla cu inima celor care le este teama. 
Constantin Salagor: Respins. Întrebarea cere ca să fie găsit cuvântul care ar putea înlocui cuvântul „gură” în proverbul african. Gura însemnând locul în care inima se duce atunci când îţi este frică. Şi la români ea se duce în călcâi. 
Octavian Plopa: Respins. Echipa își justifică răspunsul reieșind mai mult din comentariul la întrebare decît din întrebarea la propriu. Într-adevăr în textul întrebării a fost referință la îndemn, dar în întrebare nu s-a cerut care ar echivalentul în limba română a zicalei africane, ci dacă la africani inima se duce în gură de la frică, unde se duce ea în cazul nostru, deci s-a cerut adaptarea zicalei la specificul nostru si nu îndemnul propriu-zis. 
 
Echipa: Pokerface 
Explicatie: Echipa a înţeles că este vorba despre creaţiile lui Rene Magritte şi, mai mult, că se face aluzie anume la tabloul său în care este reprezentată o pipă şi inscripţia în franceză “Aceasta nu este o pipă”. Având materialul distributiv în faţă şi condiţia că răspunsul trebuie să fie din 5 cuvinte, l-am formulat astfel: “Nu este pălărie, măr, pipă”. Deşi diferă parţial de răspunsul autorului, răspunsul echipei satisface condiţiile întrebării şi denotă faptul că echipa a pătruns în sensul acesteia. 
Security Code: 23788 
Grup: Liga A 
Etapa: 6 
Numarul intr.: 38 
Raspunsul echipei: Nu este pălărie, măr, pipă. 
Echipa 1: Vendetta 
Raspunsul echipei 1: Sir Charlse Spenser Chaplin 
Echipa 2: Moonpower 
Raspunsul echipei 2: Aceasta nu este o pipă 
Echipa 3: Beleizis 
Raspunsul echipei 3: - 
Echipa 4: Eliadorii 
Raspunsul echipei 4: - 
Echipa 5: Oceanic Six 
Raspunsul echipei 5: - 
Decizia:Respins. 1-4 
Rita Kotenko: Respins. În limba română nu are sens fraza „nu este pălărie, măr, pipă”. Fraza lui Magritte este cunoscută anume prin faptul că se începe cu ”aceasta nu este…”. Mai mult, echipa trebuia să mai facă un pas, pentru a vedea ce desenul un doar reprezintă 3 obiecte, ci imită un om – sus e pălăria, în locul capului e mărul, mai jos e pipa. Împreună formează întruchiparea lui Magritte.  
Alex Demidenco: Respins. Conform argumentelor aduse de echipa e corect. Dar in intebare se refera la persoana in cauza. Daca echipa si-a dat seama ca e ea, trebuia sa găsească un mod de a face răspunsul din 5 cuvinte in care e indicat numele persoanei date, adica a lui Rene Magritte. Daca era eu sa raspund in asa mod, nici pe departe nu mă gandeam la contestaţie, caci nu am idee cine e acest Magritte. Aici am inteles ca trebuie de dat seama ca e Magritte si nu doar ce e desenat de scris ca nu e.  
Ana-Maria Bulat: Acceptat. Modul in care a fost formulat raspunsul confirma ca echipa a inteles intrebarea, folosirea “nu este” este indeajuns pentru a accepta raspunsul. 
Constantin Salagor: Respins. formularea este trasă de păr şi sună tăiat din topor în română. În plus, în formularea originală există pronumele personal ACESTA, respectiv, în răspuns el trebuie să existe, ceea ce nu este în versiunea propusă de echipă. 
Octavian Plopa: Respins. Dacă echipa și-a dat seama din start ca e vorba despre Rene Magritte, ar fi trebuit să-și dea seama că în cazul acestui desen, precum și în cazul desenelor originale sau alte adaptări ulterioare, ar fi necesar să fie respectată structura frazei ” aceasta nu este …”. Răspunsul echipei corespunde doar criteriului de încadrare în 5 cuvinte , dar nu corespunde logicii construcției desenului și întrebării la propriu, altfel întrebarea ar fi lipsită de un sens, dacă s-ar fi cerut doar mentionarea obiectelor și uleterior să se ușoară adaptare la unul din criteriile întrebării, de încadrare în 5 cuvinte. Și plus la asta în prima parte a întrebării s-a făcut referință la el, deci răspunsul trebuia să îmbine și prima condiționare cît și specificul frazei,am analizat mai multe adaptări ale frazei și peste tot este respctată construcția ” aceasta nu este…” . 
 
Echipa: Pokerface 
Explicatie: . În română, avem expresia frazeologică: “a i se duce (cuiva) inima în calcâi”, ce semnifică “a-i fi frică “, pe de o parte, şi expresia “a-ţi lua inima în dinţi”, care semnifică “a prinde curaj”, pe de altă parte. În întrebare se spunea că triburile africane folosesc o anumită frază în locul unui îndemn. Echipa a realizat ca este vorba despre încurajare. În acest caz, varianta românească a îndemnului “Nu-ţi fie frică” ar suna “Ia-ţi inima în dinţi”. Urmând această logică, echipa a ales răspunsul “dinţi” în loc de “călcâi” şi considerăm că răspunsul coincide raţionamentului întrebării. Din răspunsurile celorlate echipe puntem concluziona că nu am fost unicii care am interpretat astfel întrebarea. 
Security Code: 58936 
Grup: Liga A 
Etapa: 6 
Numarul intr.: 39 
Raspunsul echipei: dinți 
Echipa 1: Vendetta 
Raspunsul echipei 1: călcâi 
Echipa 2: Eliadorii 
Raspunsul echipei 2: călcâi 
Echipa 3: Oceanic Six 
Raspunsul echipei 3: dinți 
Echipa 4: Monn Power 
Raspunsul echipei 4: ia-ți inima in dinți 
Echipa 5: Beleizis 
Raspunsul echipei 5: dinți 
Decizia:Respins 0-5 
Rita Kotenko: Echipa foarte bine a spuns – „a I se duce inima în câlcâi” și „a lua inima în dinți”. Și verbele sunt diferite, nu doar părțile corpului. S-a spus că în varianta română, în locul cuvântului inimă ar fi alt cuvânt. Dacă introducem cuvântul dinți în frază, iese: „Întoarce inima ta la loc din dinți, inima din dinți întoarce-o la loc”. De fapt, în română, când ai inima în dinți, ești curajos. Daca o întorci la loc, nu mai ai curaj. Deci răspunsul nu este corect.  
Asta pe lângă faptul că nu cred ca gura și dinți sunt părți diferite a corpului.  
 
Alex Demidenco: Respins. Conform părerii echipei da, e adevarat. Dar încă de la începutul acestei contestaţii, deja vine in contradicţie cu ceea ce e explicat mai jos. A prinde curaj si a se teme sunt lucruri diferite. Daca intrebarea ar fi despre dinţi, atunci ar fi paradoxală. Caci dinții tot in gura sunt.Atunci care e sensul întrebării? 
 
Ana-Maria Bulat: Respins. Raspunsul dinti nu are sens in contextul intrebarii, pe cind calcai se potriveste, simpla substituire a ambelor variante ar fi aratat care este raspunsul potrivit 
 
Constantin Salagor: Respins. Întrebarea cere ca să fie găsit cuvântul care ar putea înlocui cuvântul „gură” în proverbul african. Gura însemnând locul în care inima se duce atunci când îţi este frică. Şi la români ea se duce în călcâi. 
 
Octavian Plopa: Respins. Aceași situație ca și în cazul altor echipe,s-a pus accentual pe acel îndemn și pe varinta din limba română. Dar dacă ne uităm la întrebare, s-a întrebat direct unde ar fi acel loc dacă ne-am referi la specificul nostru, deci s-a cerut expres ca găsirea răspunsului să fie operat anume din modificarea acelei zicale africane și nu din echivalentul în limba română a frazei repspective . 
 
  
18820 885 Echipa echipa Text Moon Power 
18821 869 Explicatie cf_explicatiecontest Textarea Consider?m c? r?spunsul Fluturele ar trebui aceeptat deoarece: 1. Trilogia lui C?rt?rescu are o form? de fluture (aripa dreapt?, arpipa stâng? ?i corpul) ?i este o metafor? a fluturelui. 2. Printre cititori aceast? trilogie are denumirea alternativ? de fluturele, atât din cauza c? pe copert? este un fluture, cât ?i datorit? metaforei pe care o expune (http://cdn3.libris.ro/img/pozeprod/59/1001/C4/312536.jpg) 3. R?spunsul exact al operei este un r?spuns prea specific, atâta timp cât romanul a fost publicat în 2007 ?i înc? nu a intrat în cultura general?, permi?ând pe ici colea discu?ii despre romanul lui C?rt?rescu sub form? de fluture (care este memorabil?) ?i în cultura oral? acesta e cunoscut sub form? de fluture. Lucru confirmat ?i de echipele care au r?spuns la întrebare, f?r? o cunoa?tere direct? a romanului e imposibil de r?spuns exact. Echipa noastr? a identificat romanul lui C?rt?rescu, ?i a r?spuns ceea ce logic face referin?? la roman (p?r?ile componente a fluturelui). 4. În urma apari?iei întregului roman, mai mul?i critici, ?i scriitori au despre Fluturele lui Mircea C?rt?rescu, confirmând astfel statutul de denumire alternativ? a romanului (http://darieducan.blogspot.com/2007/12/fluturele-lui-crtrescu.html) cât ?i titulatura dat? lui C?rt?rescu de Mister Butterfly datorit? romanului (http://chestiilivresti.blogspot.com/2007/07/m-cartarescu-sau-mister-butterfly-1.html) sau cu referin?? la oper?: Fluture din Antile (http://revistacultura.ro/nou/2012/06/un-fluture-din-antile/) Revista Cultura scrie: „Orbitor“: un fluture preistoric din Antile în al carui corp teoria, „fractalica“, nici vorba, se da la fund si se îneaca, în timp ce aripile literare bat spre înalt, catre o lume fara frontiere si cu abisul sub ea. Argument care spune c? între denumirea oficial? a romanului Orbitor ?i între denumirea popular? Fluturele este aproape un semn de egalitate. Potrivit argumentelor de mai sus, r?spunsul echipei Moon Power: Fluturele, ar trebui acceptat. 
18822 873 Security Code seccode Text 24345 
18823 1598 Grup Grup Select List Liga A 
18824 1600 Etapa Etapa Select List 6 
18825 1602 Numarul intr. Numarul_intr Select List 49 
18826 1603 Raspunsul echipei rasp_echipa Text Fluturele 
18827 1605 Echipa 1 echipa1 Text Oceanix Six 
18828 1607 Raspunsul echipei 1 rasp_echipa1 Text Fluturii de J. Bindec 
18829 1610 Echipa 2 echipa2 Text Pokerface 
18830 1611 Raspunsul echipei 2 rasp_echipa2 Text Pe aripile vântului 
18831 1612 Echipa 3 echipa3 Text Eliadorii 
18832 1613 Raspunsul echipei 3 rasp_echipa3 Text Pe aripile vântului 
18833 1614 Echipa 4 echipa4 Text Belezis 
18834 1615 Raspunsul echipei 4 rasp_echipa4 Text Hunger Games 
18835 1616 Echipa 5 echipa5 Text Vendetta 
18836 1617 Raspunsul echipei 5 rasp_echipa5 Text Harry Potter 
 
Decizia: Respins 1-2 respins – 2 abtinut 
Rita Kotenko: De acord, întrebarea necesită niște cunoștințe mai specifice. Asta face ca întrebarea să fie grea, nu și ca răspunsul „Fluture” să fie corect. Am căutat mult pe internet, în mai multe surse, nu există o denumire alternativă, populară pentru trilogie „Fluture”. Da, se menționată că e despre fluture, structurată ca un fluture, este desenat fluturele pe copertă, dar trilogia nu este numită așa. De fapt, în întrebare erau 2 pași: 1. Să îți dai seama că e despre un fluture/pasăre.2. Să găsești denumirea trilogiei, deja cu ajutorul cunoștințelor, nu logicii. Echipa a făcut doar primul pas. Îmi pare rău, dar daca acest răspuns se acceptă, atunci toate răspunsurile logice trebuiesc acceptate. De fapt, nu există nicio dovadă că echipa și-a dat seama că e vorba de lucrarea lui Cărtărescu. Ar putea puri și simplu, din mulțimea de vități care zboară, să aleagă fluturele. În cazul în care echipa și-a dat seama despe ce lucrare e vorba și știa că nu cunoaște numele corect, se putea de scris „Fluture” de Cărtărescu”. Nu știu dacă atunci acceptam, dar eram mai convinsă  
Ana-Maria Bulat: Acceptat. Contestatia echipei Moon Power la intrebarea nr.49 se accepta, intrucit in comentariu este specificat ca trilogia are forma unui fluture, ceea ce demonstreaza ca echipa a inteles intrebarea. 
Octavian Plopa: Abtinut. La această întrebare mă voi abține , deoarece pe deoparte opera chiar nu e așa de cunoscută ca să-mi fie cunoscută denumirea , dar și din indiciile prezentate , e destul de ușor să ajungi la concluzia că este un fluture . 
Constantin Salagor: Respins. Întrebarea sună — Cum se numește opera integrală? Răspunsul Fluturele nu se acceptă, deoarece aceasta nu este denumirea integrală a operei, dar e un nickname să spunem. Dacă ar fi fost vorba de Harry Potter, atunci răspunsul cartea cu ochelaristul vrăjitor n-ar fi fost acceptat. 
 
 
 
 
Pokerface 
Întrebarea 8 
Material distributiv.  
Ü 
Terapia prin Ü () a apărut la începutul anilor '90 și are rolul de a ajuta participanţii să se relaxeze. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, a demostrat că Ü acţioneaza ca un "drog", excitînd aceiaşi centri nervoşi ca şi cocaina. 
Î: Ce a fost substituit prin Ü?  
R: Rîsul 
C: Madan Kataria a uimit întreaga lume cu cartea sa "Să râdem fără niciun motiv". Ü seamănă cu un zâmbet.  
S: http://www.apropo.ro/wow/ce-inseamna-daca-razi-fara-motiv-12030984 
A: Sergiu Luca, Turnul Alb 
Răspunsurile echipelor din Liga A: 
Oceanic Six: terapie prin rîs 
Moon Power : râsul  
Eliadorii: râs  
BLZ : framântare de limbă  
Vendetta : cafea  
Pokerface: smile therapy 
Contestare: 
Considerăm că răspunsul echipei - smile therapy este echivalent cu răspunsul solicitat de autor, zâmbetul fiind un tip de râs (http://dexonline.ro/definitie/z%C3%A2mbet, ). Acest răspuns a fost motivat de materialul distributiv, litera Ü făcând aluzie la emotigrama “faţă zâmbitoare”. Însuşi autorul admite în comentarii că Ü seamănă anume cu un zâmbet. În plus, o căutare pe google a informaţiilor despre smile therapy sugerează aceleaşi efecte ca şi în cazul terapiei prin râs: 
“When we smile, endorphins, serotonin and natural pain killers are released through our bodies”. http://themysticallights.hubpages.com/hub/What-Is-Smile-Therapy 
http://www.psychologytoday.com/blog/isnt-what-i-expected/201207/try-some-smile-therapy 
“…pain thresholds are significantly higher after laughter than in the control condition…We suggest that laughter, through an endorphin-mediated opiate effect, may play a crucial role in social bonding” 
http://en.wikipedia.org/wiki/Laughter_yoga 
Decizia: Respins 1-4 
Rita Kotenko: Respins. Poate și se mai numește terapia prin râs „terapie prin zâmbet”. Dar zâmbetul nu acționează ca un drog, excitând aceleași centri nervoși ca și cocaina. Căuntând informații despre studiu, am găsit doar informații despre râs, care este un act fiziologic (http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_(act_fiziologic)), nu și zâmbet care este doar o mimica: http://news.stanford.edu/news/2003/december10/laughter.html .  
Chiar si in informatia prezentata de echipa se mentioneaza ca rasul provoaca secretia endorfinei, nu zambetul.  
Ana-Maria Bulat: Respins. Explicatie: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044456 Stimulate many organs. Laughter enhances your intake of oxygen-rich air, stimulates your heart, lungs and muscles, and increases the endorphins that are released by your brain. 
• Activate and relieve your stress response. A rollicking laugh fires up and then cools down your stress response and increases your heart rate and blood pressure. The result? A good, relaxed feeling. 
• Soothe tension. Laughter can also stimulate circulation and aid muscle relaxation, both of which help reduce some of the physical symptoms of stress.  
Din cite ne putem da seama, zimbetul nu modifica cantitatea de aer inspirata si nici nu are efect stimulant asupra corpului in afara de muschii faciali. 
Octavian Plopa, Alex Demidenco, Constantin Salagor: Vezi mai sus. 
 
 
 
CONTESTAȚIA ECHIPEI ACORD LA ÎNTREBARE nr. 8  
 
Întrebarea:  
Material distributiv.  
 
Ü  
 
Terapia prin Ü () a apărut la începutul anilor '90 și are rolul de a ajuta participanţii să se relaxeze. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, a demostrat că Ü acţioneaza ca un "drog", excitînd aceiaşi centri nervoşi ca şi cocaina.  
Î: Ce a fost substituit prin Ü?  
 
R: Rîsul  
C: Madan Kataria a uimit întreaga lume cu cartea sa "Să râdem fără niciun motiv". Ü seamănă cu un zâmbet.  
S: http://www.apropo.ro/wow/ce-inseamna-daca-razi-fara-motiv-12030984  
 
Răspunsurile echipelor din SL:  
Kernel Panic – smilecur  
Asachi – smile  
Acord – Zîmbetul larg  
LAREME – râsul  
10 Lei – Rîs  
Google-Moogle - Rîsul  
 
Contestația:  
In sursa, din care a fost preluată informația pentru întrebare se menționează atât râsul cât și zâmbitul:  
”... Cu ajutorul râsului pot fi vindecate bolile, spun specialiştii. "Terapia prin râs" sau "râsoterapia" este din ce în ce mai folosită, mai ales în Statele Unite ale Americii. Această terapie nu este recunoscută oficial ca tratament, dar s-a constatat că persoanele vesele, care zâmbesc des, au un nivel crescut al secreţiei de endorfine, neurohormonii produşi de glanda pituitară, cu rolul de a contracara efectele stresului şi ale durerii. Endorfinele mai au şi rolul de a induce o stare de relaxare şi de asemenea întăresc sistemul imunitar. ” (http://www.apropo.ro/wow/ce-inseamna-daca-razi-fara-motiv-12030984)  
 
Din imaginea oferită nu poți face distingere dintre râs și zâmbet. Mai mult în comentariul răspunsului se face referire la râs:„... Ü seamănă cu un zâmbet.” și nu la râs.  
 
În acest context, considerăm că versiunea „zâmbet” și variațiile acesteia, de exemplu:„zâmbet larg” pot fi considerate drept răspuns corect la întrebare.  
care zâmbescnull 
Decizia: REspins 1-4 
Rita Kotenko: Poate și se mai numește terapia prin râs „terapie prin zâmbet”. Dar zâmbetul nu acționează ca un drog, excitând aceleași centri nervoși ca și cocaina. Căuntând informații despre studiu, am găsit doar informații despre râs, care este un act fiziologic (http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_(act_fiziologic)), nu și zâmbet care este doar o mimica: http://news.stanford.edu/news/2003/december10/laughter.html .  
In intrebare nu s-a mentionat ca materialul distributiv reprezinta raspunsul corect. Era un hint, de la cre echipa trebuia sa gandeasca mai de parte.  
De fapt, Sandu Fala, cand am discutat in timpul rundei, anuma asta si am spus – zambetul nu actioneaza ca un drog si nu exita aceleasi terminatii nervoase ca si cocaina. Dar daca gasiti informatii contrare, va consideram raspuns corect. Voi ati preferat sa ignorati ultima parte a intrebarii.  
Octavian Plopa, Ana-Maria Bulat, Alex Demidenco, Constantin Salagor: Vezi mai sus.
 18 Scris de Alex Paladin, la 17-05-2014 09:47
Buna ziua, 
asteptam cu nerabdare rezultatele contestatiilor. 
 
Merci anticipat.
 17 Scris de Kotenko, la 14-05-2014 22:11
Catalina, am primit, dar deja azi, cand am verificat seara emailul. Am transmis si celorlalti, dar nu stiu daca o sa reuseasca sa le analizeze 
 
Alexandru Fala, da de ce ai trimis dupa termen? Adica ai trimis si anterior si ai dublat contestatia pe site?
 16 Scris de Catalina Sorbala, la 14-05-2014 00:11
Rita, scuze de greseala, am retrimis. Te rog sa-mi confirmi. Nu stiu din ce cauza nu ati primit toate 3 contestatii. Noi ieri le-am trimis consecutiv prin site.
 15 Scris de Kotenko, la 13-05-2014 23:41
Catalina, adresa mea este margarita.kotenko AT gmail DOT com. De la voi am primit despre dinti si despre Magritte.
 14 Contestatii Pokerface
Scris de Catalina Sorbala, la 13-05-2014 19:46
Am expediat contestatiile si la adresa kotenko at gmail dot com.
 13 Contestația la întrebarea nr. 8
Scris de Alexandru Fala, la 13-05-2014 16:57
CONTESTAȚIA ECHIPEI ACORD LA ÎNTREBARE nr. 8 
 
Întrebarea: 
Material distributiv.  
 
Ü 
 
Terapia prin Ü () a apărut la începutul anilor '90 și are rolul de a ajuta participanţii să se relaxeze. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, a demostrat că Ü acţioneaza ca un "drog", excitînd aceiaşi centri nervoşi ca şi cocaina. 
Î: Ce a fost substituit prin Ü?  
 
R: Rîsul 
C: Madan Kataria a uimit întreaga lume cu cartea sa "Să râdem fără niciun motiv". Ü seamănă cu un zâmbet.  
S: http://www.apropo.ro/wow/ce-inseamna-daca-razi-fara-motiv-12030984 
 
Răspunsurile echipelor din SL: 
Kernel Panic – smilecur 
Asachi – smile 
Acord – Zîmbetul larg 
LAREME – râsul 
10 Lei – Rîs 
Google-Moogle - Rîsul 
 
Contestația: 
In sursa, din care a fost preluată informația pentru întrebare se menționează atât râsul cât și zâmbitul: 
”... Cu ajutorul râsului pot fi vindecate bolile, spun specialiştii. "Terapia prin râs" sau "râsoterapia" este din ce în ce mai folosită, mai ales în Statele Unite ale Americii. Această terapie nu este recunoscută oficial ca tratament, dar s-a constatat că persoanele vesele, care zâmbesc des, au un nivel crescut al secreţiei de endorfine, neurohormonii produşi de glanda pituitară, cu rolul de a contracara efectele stresului şi ale durerii. Endorfinele mai au şi rolul de a induce o stare de relaxare şi de asemenea întăresc sistemul imunitar. ” (http://www.apropo.ro/wow/ce-inseamna-daca-razi-fara-motiv-12030984) 
 
Din imaginea oferită nu poți face distingere dintre râs și zâmbet. Mai mult în comentariul răspunsului se face referire la râs:„... Ü seamănă cu un zâmbet.” și nu la râs. 
 
În acest context, considerăm că versiunea „zâmbet” și variațiile acesteia, de exemplu:„zâmbet larg” pot fi considerate drept răspuns corect la întrebare. 
care zâmbescnull
 12 Scris de Catalina Sorbala, la 13-05-2014 13:37
Pokerface a trimis 3 - 8, 38 si 39. Care din ele nu a ajuns?
 11 Scris de Kotenko, la 13-05-2014 12:41
Si una de la Moon Power a venit
 10 Scris de Marcel Spataru, la 13-05-2014 10:50
Am primit 6 contestatii: 
2 de la Afrodiziac, 1 de la Asachi, 1 de la Kakulla, 2 de la Pokerface. 
Daca a mai trimis cineva, va rugam sa ne informati.
 9 Scris de Brook Brook, la 13-05-2014 03:48
Kakulla a expediat contestația. Utilizînd formularul. Sau trebuia pe mail?
 8 Scris de Kotenko, la 13-05-2014 00:57
Pentru orice eventualitate, membrii comisiei de contestare:  
Ana-Maria Bulat, Velvet 
Alex Demidenco, Turnul Alb 
Constantin Salagor, Maktub 
Octavian Plopa, Maktub 
Rita Kotenko, Maktub 
Mai asteptam membrul de rezerva de la Phi.
 7 Scris de Kotenko, la 13-05-2014 00:45
Nu am primit nicio contestatie. Sa fie o greseala?
 6 Scris de Kotenko, la 12-05-2014 10:10
Phi, Turnul Alb si Velvet sunt rugate sa desemneze cate o persoana pentru comisia de contestatii. (trimiteti, va rog adresa de email pe adresa margarita.kotenko AT gmail DOT com)
 5 Scris de Octavian Sireteanu, la 11-05-2014 22:04
Contestații înregistrate: 
SL: Asachi(8.), Kernel Panic(8.), Acord (8,35,38.) 
LA: Pokerface(8,38,39), Beleizis(31), Moon Power(49), Oceanic Six(10,22) 
LB: Kakulla(39), Intel(8.) 
LC: SER(14) 
DIV: Afrodiziac(31), H5N1(31).
 4 Scris de Kotenko, la 10-05-2014 18:02
Dragi echipe organizatoare! Organizarea etapei presupune atat expedierea intrebarilor, cat si participare la organizare. Astazi la divizii nu a fost nimeni din Turnul Alb si nici din Phi. Asta pe langa faptul ca Phi nu au expediat intrebari. Va rog mult, maine sa fie cate 2 persoane de la fiecare echipa. Mersi pentru intelegere.
 3 Scris de Kotenko, la 06-05-2014 13:59
Echipele din ligi sunt rugate sa expedieze intrebarile pe adresa spatarum AT yahoo DOT com
 2 Scris de Kotenko, la 06-05-2014 13:59
Echipele din ligi sunt rugate sa expedieze intrebarile pe adresa spatarum AT yahoo DOT com
 1 Scris de Octavian Sireteanu, la 06-05-2014 11:18
Atenție! 
Jocul din Divizii începe la 13.30 (ca și săptămâna trecută). 
Jocul din SL/L va începe la 15.30 (pentru a da posibilitatea unor persoane care vor fi la meciul CMJI să ajungă la etapă).

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >
Advertisement

On-line

Avem 2 vizitatori online

Meniu Campionat