Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow General arrow Intrebarea anului 2013
Intrebarea anului 2013
Evaluare Utilizator: / 0
SlabExcelent 

Este al șaselea an în care se desfășoară competiția „Întrebarea anului”.
În acest an vor fi desemnate: 1. Întrebarea anului  2. Evenimentul anului  3. Jucătorul anului  4. Premiul fairplay.

Concursul se va desfășura, ca de obicei, în două etape:
1. Etapa de înregistrare a întrebărilor in concurs (23 - 31 decembrie 2013) - Pentru a fi înregistrați în competiție, autorii de întrebări trebuie să expedieze maximum 3 întrebări (creație proprie) pe adresa: octavsireteanu PE yahoo PUNCT com. Întrebările trebuie să fi fost citite la una dintre competițiile oficiale din anul 2013 (Campionat, Cupe, Ședințe Elitare, Moldcell Cafe). Întrebările trebuie să conțină obligatoriu: Întrebarea propriu-zisă, răspunsul, sursa, autorul. Întrebările mai pot conține: comentariu, dacă este necesar, echipa din care face parte autorul. De asemenea, puteți expedia propuneri pentru celelalte categorii (Evenimentul anului, jucătorul anului, premiul fairplay).
2. Etapa de votare (1 – 7 ianuarie 2014) - Pe site va fi publicat un fișier cu întrebările înregistrate în concurs. Fiecare vizitator va putea nota întrebările după care va expedia fișierul pe adresa: octavsireteanu PE yahoo PUNCT com. Clasamentul final va fi realizat în baza mediilor notelor înregistrate.

Câștigătorii competițiilor precedente sunt:
2012 - nu a avut loc.
2011 - Eugen Bîbîlici (10 Lei) cu întrebarea despre ”ultimul mohican”. Evenimentul anului - Seria de jocuri de la Moldcell Cafe. Jucătorul anului - Grigori Alhazov. Premiu fairplay - tot Clubul.
2010 – Petru Sula (10 Lei) cu întrebarea despre ”paștele cailor”. Evenimentul anului – Aniversarea celor 10 ani ai clubului. Jucătorul anului – Marcel Spătaru. Premiul fairplay – Echipa GS.
2009 – Natan Garștea (Mix) cu întrebarea despre „abecedar”.
2008 - Doina Leca (Asachi) cu întrebarea despre „donatori”.
2007 - Octavian Sirețeanu (Asachi) cu întrebarea despre „Ialoveni”.

Descărcați de AICI ancheta pentru votarea cele mai bune întrebări a anului 2013.

ÎNTREBAREA ANULUI 2013 - despre AUSCHWITZ de OREST DABIJA
LOCUL 2 - despre DR. ACULA de ALEXEI ȘERȘUN
LOCUL 3 - despre ȘTEFAN CEL MARE de OCTAVIAN SIREȚEANU

 

TOP 5

 

Locul 1 – Orest Dabija (4,17 puncte)

Elie Wiesel ne relatează că în cea mai memorabilă zi a vieţii sale, de dânsul s-a apropiat un om slab, jegos şi aparent nebun. L-a întrebat câţi ani are. Elie a răspuns – 15. Omul i-a zis, nu 15, dar 18, ai înţeles? 18! După asta omul l-a întrebat şi pe tatăl lui Elie ce vârstă are. Tatăl lui Elie a răspuns – 50. Omul i-a zis: Nu, nu, ai 40, nu 50, 40!

Întrebare: Unde s-a petrecut acţiunea?

 

Răspuns: La Auschwitz.

Comentariu: Elie Wiesel şi tatăl său se aflau înaintea operaţiei de triere de la Auschwitz. I-a salvat un deţinut care le-a spus insistent să-i mintă pe SS-işti în privinţa vârstei pentru a scăpa de camerele de gazare, destinate preponderent copiilor şi vârstincilor, adică inapţilor de munci fizice grele. Elie Wiesel este un binecunoscut supravieţuitor al Holocaustului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, originar din Sighet. Night, autobiografia sa e şi cea mai celebră lucrare pe care a scris-o şi relatează experienţa sa concentraţionară.

 

 

Locul 2 – Alexei Șerșun (4,05 puncte)

În anul 2005 Craig Hecht a decis să formeze o trupă muzicală. După multiplele căutări, el a găsit o denumire potrivită. Denumirea trupei provine de la un citat al lui Mitch Hedberg: “I went to see the doctor. All he did was suck blood from my neck. Don't go see Doctor …”, ceea ce se traduce ca “Eu am fost la un doctor. Tot ceea ce a făcut – mi-a subt tot single. Nu vă duceți să vedeți doctorul …”. Vă rugăm să restabiliți denumirea acestei trupe muzicale.

 

Răspuns: Dr. Acula (în cinstea personajului Dracula din romanul omonim)

Citatul în original: I went to see the doctor. All he did was suck blood from my neck. Don't go see Doctor Acula.

Comentariu: Prescurtarea cuvîntului „doctor” este „Dr.”, iar din citat se înțelege că este vorba despre Dracula. Prin urmare, dacă despărțim cuvîntul “Dracula” în 2 părți, dintre care prima va fi abrevierea „Dr.”, obținem denumirea trupei „Dr. Acula”.

 

 

Locul 3 – Octavian Sirețeanu (3,83 puncte)

Comentând moartea regelui Richard al III-lea pe câmpul de luptă de la Bosworth în 1485, un istoric spune că acesta, probabil, nu ar fi murit dacă ar fi avut măcar un „Purice”.

Î: Care personalitate cu o soartă mai bună este contrapusă în acest caz de istoric lui Richard al III-lea?

 

Răspuns: Ştefan cel Mare şi Sfânt

Comentariu: „Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal” este faimosul strigăt de ajutor al regelui Richard al III-lea care a rămas fără cal pe câmpul de luptă, însă nimeni dintre slujitorii săi nu i-a sărit în ajutor. Se întâmpla în 1485. Peste un an, după spusele lui Ion Neculce, Ştefan cel Mare şi Sfânt a rămas şi el fără cal, pe câmpul de la Şcheia. A fost însă salvat de unul din oştenii săi, pe nume Purice, care nu numai că i-a dat calul său, dar şi s-a făcut „movilă”, pentru a-l ajuta pe domnitor să urce mai repede.

 

 

Locul 4 – Octavian Sirețeanu (3,69 puncte)

Reacţia de spaimă care a apărut pe marele ecran s-a datorat atât calităţilor actoriceşti ale lui John Marley, dar şi faptului că atunci când s-a filmat scena nu s-a mai utilizat un obiect de plastic, ci unul real, obţinut de la o fabrică de alimente pentru câini. Şi asta fără ca John să fie avertizat.

Î: Despre ce film este vorba?

 

Răspuns: Naşul (The Godfather)

Comentariu: Este vorba despre scena în care un personaj se trezeşte cu un cap de cal în pat.

 

 

Locul 5 – Eugenia Grosu (3,50 puncte)

În Japoneza un bine cunoscut proverb suna cam asa: “Mizaru, Kikazaru, Iwazaru”. În orient acest proverb are semnificația de a nu “găzdui” gânduri rele. În occident, acest proverb este folosit mai mult pentru a-i descrie pe cei ignoranți. Exista și o imagine bine cunoscuta care caracterizează acest proverb. Peste un minut răspundeți care ar fi una din variantele traducerii cuvântului “zaru” în romana?

 

Răspuns: maimuță

Comentariu: Proverbul este “Nu aud rău, nu vad rău, nu vorbesc rău”, imaginea celor trei maimuțe înțelepte. “Zaru” poate fi tradus ca o conjuncție negativa a verbului, dar și ca  substantivul “maimuță”.

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 7218

  Comentarii (3)
 3 Scris de Octavian Sireteanu, la 01-01-2014 14:34
Este disponibilă ancheta pentru votarea întrebărilor. Ca de obicei, lumea este cam pasivă și nu avem decât 16 întrebări. În schimb, va fi mai ușor de ales. Nu am primit propuneri pentru celelalte categorii, așa că vom alege doar cea mai bună întrebare. 
Termenul pentru expedierea anchetelor este 7 ianuarie.
 2 Scris de Veronica Vragaleva, la 29-12-2013 12:18
Gata :) 
Штирлиц свою грязную работу сделал. Штирлиц в ожидании :)
 1 Scris de Octavian Sireteanu, la 23-12-2013 11:59
Haideți să ne mobilizăm și să colectăm cele mai frumoase întrebări din acest an. Cu siguranță, au fost destule.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >

On-line

Avem 1 vizitator online

Meniu Campionat