Cupa Interuniversitara la Brain Ring, editia II, va avea loc in 2009. Din cauza lipsei intersului fata de eveniment, jocurile de pe 13-14 decembrie au fost amanate pentru anul viitor. Speram ca "Brain Ring Interuniversitar" sa devina macar un eveniment bienal.
Regulamentul Competitiei
Cupa Interuniversitara la Brain Ring, editia II, este o competitie deschisa echipelor reprezentand univesitatile din Moldova.
I.Organizatori
Organizatorul principal al competitiei este Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Deciziile referitoare la situatii de joc vor fi luate de juriul concursului, care va fi anuntat inainte de fiecare etapa.
II.Participantii
Vor participa la concurs oricat de multe echipe se vor inregistra pe site-ul www.cuc.md. O echipa este compusa dintr-un capitan si 5 jucatori. O echipa are dreptul de a inregistra si doi jucatori de rezerva. Participantii trebuie sa fie studenti sau masteranzi. Intr-o echipa poate evolua si un profesor universitar.
III.Desfasurarea competitiei
Competitia se va desfasura pe parcursul a doua zile, dupa cum urmeaza: 13 decembrie – Runda I, Runda II si Runda III 14 decembrie – Runda IV si etapa eliminatorie
IV.Rundele preliminare
Se vor desfasura un total de patru runde prelimininare, la care vor participa toate echipele inscrise in competitie. In rundele preliminare fiecare echipa va disputa cate o partida directa cu un oponent.
Perechile pentru prima runda vor fi trase la sorti. Se vor forma urne in dependenta de universitatile reprezentate de echipe, astfel incat in prima runda sa se minimizeze posibilitatea intalnirii a doua echipe de la aceeasi universitate.
Perechile pentru rundele doi, trei si patru vor fi trase la sorti in conformitate cu principiul power-pairing. Asta inseamna ca in a doua runda echipele care au invins in prima runda se vor intalni intre ele, tot intre ele se vor intalni si echipele care egalitate in prima runda, precum si cele care au pierdut in prima runda. In a treia runda se vor intalni intre ele echipele cu 4 puncte, cele cu 3, 2, 1 si tot intre ele cele cu 0 puncte.
In cazul in care in rundele preliminare va fi un numar impar de echipe, echipa care nu a fost trasa la sorti va obtine victorie automata cu scorul de 2-0. In rundele doi, trei si patru in aceasta situatie pot fi doar echipele care au cele mai putine puncte la acel moment.
In cazul in care sistemul de power pairing nu imparte echipele in grupuri cu un numar par de echipe, echipa ramasa in urma extragerii perechilor dintr-un nivel va juca impotriva unei echipe extrase din nivelul imediat inferior (de exemplu, daca sunt 5 echipe cu cate 4 puncte, una dintre ele va juca impotriva unei echipe cu 3 puncte).
Astfel, tragerea la sorti a perechilor dupa sistemul de power pairing se face de la echipele cu mai multe victorii spre echipele cu mai putine victorii.
Tragerea la sorti in rundele preliminare va tine cont si de faptul ca doua echipe nu pot juca de doua ori intre ele in timpul celor patru runde preliminare.
Partidele dintre echipe in rundele preliminare se desfasoara in ordinea inversa a perechilor extrase in timpul tragerii la sorti.
In faza preliminara, partidele se disputa pe cate un set de 5 intrebari. Pentru victorie echipele obtin 2 puncte, iar pentru egalitate – 1 punct. Daca o echipa acumuleaza 3 puncte inainte de terminarea setului de intrebari, partida se considera terminata.
Cele mai bune opt echipe dupa cele patru runde preliminare se califica in etapa eliminatorie. Criteriile de departajare ale echipelor la sfarsitul fazei preliminare, in ordine descrescatoare: -numarul de puncte -diferenta dintre raspunsuri corecte si raspunsurile adversarilor (punctaveraj) -numarul de raspunsuri corecte -jocuri suplimentare la decizia juriului
V.Etapa eliminatorie
Etapa eliminatorie consta din trei runde: patrimile, semifinala si finala.
Faza 1/4: Cele 8 echipe calificate dupa jocurile preliminare vor fi impartite in patru perechi, in dependenta de rezultatele obtinute in rundele preliminare, dupa cum urmeaza: locul 1 - locul 8 locul 2 - locul 7 locul 3 - locul 6 locul 4 - locul 5 Perechile disputa cate un joc eliminatoriu de 7 intrebari. In caz de egalitate dupa 7 intrebari se joaca intrebari suplimentare dupa principiul mortii subite. Echipele invingatoare se califica in urmatoare faza a competitiei.
Faza 1/2: Cele 4 echipe calificate dupa jocurile preliminare vor fi impartite in doua perechi trase la sorti. Perechile disputa cate un joc eliminatoriu de 9 intrebari. In caz de egalitate dupa 9 intrebari se joaca intrebari suplimentare dupa principiul mortii subite. Echipele invingatoare se califica in finala competitiei.
Finala: Finala se disputa dintr-o runda din 11 intrebari. In caz de egalitate dupa 11 intrebari se joaca intrebari suplimentare dupa principiul mortii subite. Echipa invingatoare devine Campioana Turneului.
VI.Regulamentul jocului Brain-Ring
Jocurile se disputa dupa formula clasica a jocului Brain-Ring. Echipele sunt compuse din cate 6 jucatori care se afla in jurul unei mese dotate cu un buton pentru semnalizarea raspunsului. Conducatorul jocului citeste intrebarea si dupa ce anunta pornirea timpului, echipele au un minut pentru discutii si raspuns. Echipa care apasa prima pe buton ofera raspunsul. In cazul in care ea raspunde corect – obtine un punct. In cazul in care raspunsul oferit de prima echipa este gresit, a doua echipa are 20 de secunde suplimentare pentru a gasi raspunsul corect si a obtine punctul. Din momentul apasarii pe buton capitanul trebuie sa numeasca persoana care va oferi raspunsul. Discutiile dupa apasarea butonului sunt interzise. In cazul incalcarii acestei reguli, dreptul de a raspunde ii este anulat echipei respective si, daca adversarii inca nu au raspuns, este oferit celeilalte echipe. In cazul in care nici o echipa nu gaseste raspunsul corect la o intrebare, nici o echipa nu primeste punct. O intrebare poate aduce un singur punct. In cazul in care o echipa apasa pe buton inainte ca prezentatorul sa anunte pornirea timpului, se considera start fals si echipei nu i se permita sa-si exprime versiunea de raspuns. Din acel moment, cealalta echipa are 20 de secunde pentru a raspunde la intrebare.
Numai utilizatorii inregistrati pot comenta. Te rog sa intri in sectiunea privata.