Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Artcom arrow Webber, Peter - Fata cu cercel de perla

Textul trebuie sa fie original, adica sa apartina integral unui membru, reflectand parerea acestuia despre opera in cauza. Lungimea textului trebuie sa fie de cel putin 1500 si cel mult 3000 de semne.

Vezi:   Film   Carte   Muzica   Teatru

 
Webber, Peter - Fata cu cercel de perla
Evaluare Utilizator: / 6
SlabExcelent 

Un film-secventa, ca un tablou la care te uiti timp de o suta de minute. O adevarata placere estetica.

 Regizor: Peter Webber
Anul: 2004
Genul: Biografie, Drama, Romantic, Tablou
Actori in rolurile principale: Colin Firth, Scarlett Johansson

Va spun din start. Imi pare rau ca am vazut acest film la ecranul mic al laptopului. E ca si cum as privi un tablou de, sa zic Vermeer, pe wikipedia.

O fiica de pictor de tigle, tatal careia e orbit in urma unui accident, se angajeaza in calitate de servitoare la casa pictorului Johannes Vermeer (Colin Firth). Johannes este unica sursa de venit a familiei sale, dar e genul de pictor mofturos-perfectionist, caruia ii trebuie luni ca sa finiseze un tablou. In schimb, el este un sot gingas, care stie unde trebuie sa-si mangaie femeia ca aceasta sa nu traga cu ochiul la ceea ce picteaza sotul ei in cerdacul casei. Asa ca Johannes are destula intimitate ca sa poata picta ceea ce-i trece lui prin cap, sau mai bine zis, prin inima.

Intre timp, Griet, servitoarea proaspat angajata in familia pictorului, leaga o mica idila cu asistentul macelarului oficial al familiei Vermeer. Dar, cum sa fie altfel, nici Vermeer nu ramane indiferent fata de tanara si modesta Griet, de aceea fara zabava incepe a o picta. Pictorul - chipes, servitoarea - nurlie, asa ca intre ei se leaga destul de repede niste fluide nevorbite.

Insa in casa lui Vermeer mai traiesc si copii lui, care isi baga nasul unde nu le fierbe oala...

***
Filmul "Fata cu cercel de perla" este bazat pe o istorie fictiva scrisa intr-un roman de Tracy Chevalier. Copia portretului cu pricina, numit in popor "Mona Lisa Nordului", se afla in dormitorul scriitoarei americane cand aceasta a schitat istoria lui Griet.

Tabloul "Fata cu cercel de perla", de Vermeer  Scarlett Johansson, in rolul lui Griet din filmul "Fata cu cercel de perla" 

Vermeer este un pictor-enigma, pentru ca se stie foarte putin despre viata lui. Dintre putinele tablouri care s-au pastrat pana astazi (vreo trei duzine), majoritatea tradeaza interesul lui pentru jocul luminilor. Daca l-am fi invatat la liceu, am fi scris cu siguranta un comentariu pe tema "Rolul si simbolismul ferestrei in opera lui Vermeer". Se spune ca pictorul ar fi utilizat un instrument special numit camera obscura, pentru a percepe mai bine perspectiva si jocul luminii, greu captabile cu ochiul liber.

"Fata cu cercel de perla" nu trebuie privit ca un film biografic. Nici ca o drama in adevaratul sens al cuvantului. Nici macar ca o istorie de dragoste. Filmul "Fata cu cercel de perla" trebuie privit ca un tablou, sau mai bine zis ca o expozitie de tablouri. Iar acesta este, in viziunea mea, cel mai mare merit al portughezului Eduardo Serra, injust privat de Oscar pentru cea mai buna imagine (desi nominalizat).

Istoria este lenta, ca o excursie intr-un muzeu. Conflictul se dezvolta incet, normal chiar. Si are o rezolvare asteptata, nelipsita de doza necesara de romantism. E un fel de film dat cu picatura, in care, vorbind un limbaj mai modern, spectatorul este programat incet dar sigur pe unda contemplarii. Si asa iti vine uneori sa apesi pe pauza, Print Screen, Paste si Set as Background Picture...

Numai utilizatorii inregistrati pot comenta.
Te rog sa intri in sectiunea privata.


Vizualizari: 23079

  Comentarii (3)
 3 Scris de Marcel Spataru, la 27-01-2008 23:31
Olga, mai poti recupera cu alte filme ;) 
Abia astept sa citesc recenziile tale pentru alte filme, pentru ca comentariul pt Fata cu cercel e foarte pertinent.
 2 Scris de olga lopusanschi, la 27-01-2008 20:28
Recenzentul mi-a luat-o pe dinainte, ma gindeam si eu sa scriu despre acest film :) L-am privit foarte concentrata, ceea ce se intimpla destul de rar. Dupa care am stat mai multe ore in sir citind despre vermeer, despre operele lui si, in special, despre acest tablou.  
 
Filmul se deosebeste de alte drame hollywoodiene prin faptul ca lumea interioara a personajelor ramine a fi interioara. In paralel cu viata pe care o vedem pe ecran, se desfasoara viata lor \"din sine\", intensa si profunda. Uneori, aceasta razbate la suprafata in strafulgerari de gesturi, priviri, atingeri. Regizorul nu da o explicatie definitiva celor ce se petrec pe ecran, lasindu-i fiecarui spectator libertatea perceperii intuitive. Probabil anume din acest motiv recenziile facute la acest film sint atit de diferite. 
Personajele nu sint deloc predictibile. Actiunile lor sint semnificative, insa semnificatia lor nu este univoca. Comportamentul lor pare atit de natural, incit nu-ti poti inchipui ca ar fi actionat altfel in viata reala.  
Filmul intr-adevar nu poate fi numit istorie de dragoste, insa in el persista aluzia romantica si tensiunea erotica. Acestea sint evazive, se contureaza pentru citeva momente si dispar, lasindu-l pe spectator sa le descifreze. Regizorul a reusit sa confere rafinament si senzualitate unor secvente aparent cotidiene. 
 
Din punct de vedere al continutului, \"Fata cu cercelul de perla\" este un film la fel de enigmatic precum si tabloul cu acelasi nume. Nici o recenzie, nici o descriere nu l-ar putea explica pe deplin. El trebuie privit pentru a fi inteles. Asa ca ma alatur ultimului rind din mesajul Verei :)
 1 Fata cu cercel de perla
Scris de Vera Turcanu, la 25-01-2008 15:04
Este un film foarte bun! 
 
Filmul impresioneaza prin secventele lente care mentine privirea asupra detaliilor, dar si prin o tendinta usoara, neaccentuata de a prezenta secretele picturii. 
 
Nu actiunea si actorii au rolul principal in film, ci luminile si culorile in care sint prezentati ace_tea.  
 
Recomand sa priviti filmul, chiar daca nu aveti un ecran mai mare decit cel de la computer!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4

 
< Precedent   Urmator >
Advertisement

On-line

Meniu Campionat