Un om i-a propus altuia urmatorul pariu: primul scrie pe hirtie o prezicere, care, timp de o ora, trebuie fie sa se adevereasca, fie nu. Hirtia se pune in plic. Pe o alta foaie de hirtie, cel de-al doilea scrie “da” sau “nu”, referindu-se la adeverirea prezicerii, hirtia se pune in alt plic. Peste o ora, plicurile se deschid. Daca cel de-al doilea a ghicit corect, primul ii da 100$, daca nu – primeste de la al doilea 10$. Ce fel de prezicere a scris primul, pentru a fi absolut sigur ca va cistiga?
Bismark spunea ca ACEASTA este un dar de la Dumnezeu, de care insa nu trebuie sa abuzam. Astfel, cancelarul a dezvoltat un vers din opera lui Paul Heyse, dindu-i o nuanta ironica. In lumea contemporana, stiinta care studiaza ACEASTA se numeste “monologie”. Importanta cunoasterii ACESTEIA e accentuata si de faptul ca i-a fost dedicata o lucrare, in care ACEASTA este preamarita. Numiti autorul lucrarii respective.
Raspuns: Erasmus din Rotterdam. ACEASTA este prostia. Erasmus a scris lucrarea “Lauda prostiei”
Studiind modelele matematice ale unora din operele, savantii au facut o descoperire surprinzatoare. Se pare ca EL putea vedea ceea ce, de fapt, nu le este dat sa vada oamenilor: fluxurile turbulente si virtejurile aeriene. Maniera “inelara” de a crea, atestata intr-o mare parte a lucrarilor sale, reprezinta o modalitate de a repartiza intensitatea corespunzatoare descrierii cifrice a fluxurilor respective. S-a inaintat, de asemenea, ipoteza ca cel mai bine EL deslusea turbulentele noaptea. Numiti-l pe EL.
Raspuns: Van Gogh. Majoritatea tablourilor lui contin virtejuri si spirale, iar cel mai cunoscut tablou de acest gen este “O noapte instelata”
In 1915, la Sankt-Peterburg a avut loc o expozitie avangardista cu denumirea “Ultima expozitie a viitorului: (spatiu)”. Secventa omisa de noi pare sa nu aiba nici o legatura cu pictura. Conform filologilor, prin aceasta, se anuleaza toate rezultatele epocii precedente si se pune punct pe ea. Dupa aceasta, se incepe o noua numaratoare, se face primul pas intr-o noua era, pas care este, in acelasi timp, si ultimul, deoarece este imediat redus la zero. Din pacate, nu am reusit sa gasim parerea matematicienilor referitor la denumire, cu toate ca aceasta ar fi mai mult decit binevenita. Restabiliti secventa omisa.
Raspuns: 0.10. Filologii comenteaza fiecare element al denumirii.
Cea mai prestigioasă competiţie organizată de EA abreviată este vizionată anulal de oamenii din peste 200 ţări, fiind depăşită doar de numărul celora ce urmăresc Campionatul Mondial la Fotbal şi Jocurile Olimpice – competiţii, organizate o dată la 4 ani. Denumirea EI se pronunţă la fel ca şi o abreviere alolingvă a unei facultăţi dintr-o instituţie de învăţămînt superior din Moldova, pe larg cunoscută de jucătorii de CUC mai experimentaţi. Scrieţi această abreviere.
(1) În centru – un scut haşurat orizontal, cu un bour pe el, susţinut de jos de 2 persoane încoronate. (2) Deasupra un vultur cu o cruce în cioc. (3) Dedesubt – doi lei ţinînd o spadă, păţind pe şapte munţi. Numiţi absolut exact ce reprezenta fiecare element al compoziţiei şi numele celuia ce a conceput şi popularizat această compoziţie.
Raspuns: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Mihai Viteazu.
El este familia un jucător din Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Ea este un soi de seceră, ceva mai mică ca sabiile lungi tradiţionale. Imaginea ei este pe larg răspîndită pe „Columna lui Traian”, fiind arma tipică a dacilor. Deosebirea dintre El şi Ea constă în ultima literă. Scrieţi aceste două litere, care nu l-au lăsat pe el să fie exact ca ea..
Acesta este numele unui ilustru fantast american de la începutul sec. XX. Tot acest nume îl întîlnim şi în denumirea unui faimos lanţ de restaurante tip fast-food, specializat în hot-doguri, de o mare popularitate în SUA. Acest nume figurează şi în denumirea unei competiţii naţionale, organizate pe 4 iulie, în rezultatul căreia este determinat omul capabil să mănînce cele mai multe hot-dog-uri. Cel mai cunoscut fapt ce ţine de acest nume este influenţa pe care a avut-o purtătorul unui astfel de nume asupra celui de al doilea REGE al Izraelului, numele caruia este pe larg cunoscut între amatorii de „stele”. Scrie-i acest nume atît de complex.
După finisarea construcţiei Templului din Ierusalim, Solomon a organizat un mare ospăţ la care au fost invitaţi toţi meşterii ce au contribuit la ridicarea Templului. În timpul mesei el a întrebat: „Cine din voi este cel mai important?”. Pietrarii, tîmplarii şi alţii încercau să-şi demonstreze prioritatea. Totuşi Solomon a aşezat un fierar în dreapta lui. Cum a argumentat Solomon această alegere?
Raspuns: „Uneltele pentru fiecare le-a făcut fierarul!”