Ştiaţi că...pianului i se spunea, acum un veac – clavir, tobei mici – August-cel-prost, talentul purta câteodată denumirea de panaş, iar orchestra simfonică era numită adeseori astfel. Găsiţi cum era dezmierdată ea, dacă, aceasta este şi denumirea unui mare hit al anilor 50, un sinonim pentru amestecătură sau potpuriu, cât şi o aromă apreciată mult de copii.
Medic, revoluţionar, preşedinte al băncii naţionale, unul dintre directorii institutului naţional al reformei agrare, ministru al industriei, scriitor, teoretician, filosof şi aventurier profesional, EL era considerat de J.P. Sartre drept „cea mai desăvârşită fiinţă umană a secolului nostru”. Dacă v-aţi dat seama despre cine este vorba, veţi putea uşor reconstitui sloganul în engleză de pe un afiş ce ne îndeamnă să transformăm lumea.
Viaţa ei a inspirat numeroase adaptări literare şi cinematografice. Deşi, începând cu 1614 ea începe să se numească Rebeca Rolfe, totuşi noi o cunoaştem sub un alt nume care vine oarecum în contradicţie cu viziunea idealizată pe care o avem despre ea. Printre numeroşii săi descendenţi se numără şi soţia lui Woodrow Wilson, Edith Wilson, deşi nu cred ca aceasta din urmă s-a mândrit cu astfel de origini, pe care le-am putea numi, totuşi,într-un anumit context cultural, chiar nobile. Cine este ea?
Într-un tratat medieval, semnat de un oarecare N. Cholières, aceasta era definită prin formula următoare „...trei lungi, trei scurte, trei albe, trei roşii, trei negre, trei mici, trei mari, trei strâmte, trei late, trei subţiri”. Azi, care este cea mai răspândită formulă pentru definirea acesteia?
În 1735 apare cartea lui Francesco Algarotti, care reprezenta o versiune simplificată a opticii lui Newton. În scurt timp aceasta devine una dintre cele mai populare explicaţii ale fizicii newtoniene. Dar cui era adresată, conform titlului, această carte?
Raspuns: Cartea lui Francesco Algarotti se numea „Newtonianismo per le dame”.
Acest cuvânt provine din limba arabă, făcând parte din familia cuvântului hachich, cânepă, şi a derivatului său hachichia, băutor de cânepă, nume dat, în special în secolul XI, membrilor sectei Bătrânul de pe munte, şeful căreia le inducea un comportament fanatic discipolilor săi, făcându-i să bea hachich, sub influenţa acestui drog, aceştia omorând adesea căpeteniile creştine sau musulmane. Despre ce cuvânt, existent şi în limba română, este vorba ?
Creaţia capitală a lui J. Joyce, „Ulysse”, reprezintă o versiune modernă, parodică a epopeii lui Homer, „Odiseea”, structura romanului repetând-o pe cea a Odiseii, fiecărui capitol din „Ulysse”corespunzându-i un episod al epopeii. Cărui episod al Odiseii îi corespunde, prin urmare, fragmentul în care sunt descrise ezitările tânărului Stephen Dedalus care are de ales între două posibile atitudini intelectuale, fie raţionalismul, pus de comentatori sub semnul lui Aristotel, care i-a dominat de altminteri gândurile şi în episodul Proteus, fie subiectivismul şi idealismul romantic, prin care personajul fusese definit în „Portret al artistului din tinereţe”.
Raspuns: Ezitarea între două posibilităţi corespunde episodului Schylla şi Charibda.
Elementele chimice ale sistemului periodic au fost numite de-a lungul secolelor fie în cinstea unor savanţi remarcabili ca Mendeleev, Fermi, Einstein, fie după locul unde au fost descoperite sau sintetizate, fie în cinstea unor personaje mitologice care se asociau cu proprietăţile lor. Care a fost însă logica savanţilor Edwin Mcmillan şi Philip Abelson care au numit elementul cu numărul 93, descoperit de ei în 1940, anume neptuniu.
Raspuns: În tabelul periodic ca şi in sistemul solar, Neptun se afla dupa Uranus. Elementul 94 avea sa se numească plutoniu
Deşi uneori, ea poate fi desemnată cu un termen ce derivă de la numele lui Leonhart Fuchs, totuşi este mai cunoscută cu numele pe care vopsitorii francezi i l-au dat în urma victoriei armatelor franco-sarde contra austriecilor la 4 iunie 1859 lângă un oraş din nordul Italiei. Nu vă cer să-mi spuneţi care este această denumire mai răspândită, ci să-mi numiţi celebră abrevierea din care ea face parte.
Raspuns: Obţinută în 1858, fucsina (după denumirea unei flori, numită după Leonhart Fuchs) este redenumită magenta în anul următor de către vopsitorii francezi după victoria trupelor lor asupra italienilor în bătălia de la Magenta. Abrevierea CMYK.