Imediat cum Bill Clinton a devenit candidat la postul de preşedinte al SUA, ziariştii au început să-l terorizeze pe el şi familia sa. S-a ajuns până la aceea, că ei erau nevoiţi să se încuie împreună cu motanul familiei în casă. Dar viclenii jurnalişti chiar şi atunci, reuşeau să scoată stăpânii din casă, folosind un preparat farmaceutic. Care este preparatul farmaceutic?
Prima menţiune despre ei in Europa apare in 1378 in Grecia. In anul 1416 oraşul Kronshtadt din Transilvania (actualul Braşov) le-a dăruit argint, grâu şi pasări unui oarecare Emaus din Egipt si celor 120 însoţitori ai lui. În 1418 acelaşi grup este deja în Hamburg. În 1427 un grup de cca. 100 de persoane, prezentându-se ca jertfe a represaliilor in Egiptul inferior, încearcă să se aşeze în Paris, insa sunt izgoniţi.
Denumirea lor provine sau de la denumirea greacă a unei secte, de unde se tragefrancezul gitans, italianul zingari, spaniolul gitanos şi germanul zigeuner. Alte denumiri se trag de la aceea ca ei erau consideraţi egipteni, de unde grecescul gyfti si maghiarul faraoni. O a treia denumire provine, se pare, de la legătura lor cu imperiul Bizantin, si nu cu România. Numiţi-i pe ei aşa, cum se numesc ei singuri.
După cum ştim bine, prima democraţie adevărată, dar şi cu cea mai extremă formă, a apărut în Atena antică. În cadrul ei, la conducere participau toţi cetăţenii. Dar cum atenienii ii numeau pe acei, care nu dădeau atenţie vieţii publice, ştiind că azi acest cuvânt este folosit de noi des, dar cu alt sens?
Zeus a dat drumul la doi vulturi din capetele extreme ale lumii - stâlpii lui Hercule şi munţii Caucaz, şi ei s-au întâlnit exact la mijlocul lumii. În acel loc, e la pus renumita piatră care i-a fost servită lui Cronos în locul fiului său. Această piatră a fost numită omphalos, ceea ce înseamnă buric (deşi după rădăcina cuvântului n-ai spune) şi ea urma să indice centrul pământului.În acel loc, la poalele muntelui Parnas, a fost înfiinţat un oraş, devenit centru al cultului lui Apollo. În locul unde se afla omphalosul a fost construit un templu renumit. În acel oraş, odată la 4 ani, se derulau jocuri, care azi se numesc în cinstea oraşului respectiv.
Dar în cinstea cărei persoane renumite, care locuia în templul cu omphalosul, erau numite aceste jocuri în antichitate?
În cartea regretatului Kurt Vonnegut "Sirenele Titanului", in care el dezvăluie taina forţelor motrice care mişcă omenirea, drept epigraf este folosita următoarea fraza "Cu fiecare ora Sistemul solar se apropie cu patruzeci si trei mii de mile de nebuloasa globulara M13 din constelaţia Hercule - si totuşi se mai găsesc prosti care cu înverşunare neaga ..." Ce anume, in pofida evidentelor, neaga unii?
Oamenii cunosc această plantă de 3000 de ani. Patria ei este considerată ba Egiptul, ba Arabia, ba India. În afară de cunoscuta utilitate a sa, această plantă este considerată a fi lecuitoare. În medicină ea se foloseşte: a) în cazul stresurilor, pierderilor mari de sânge – se introduce intravenos un medicament preparat din această plantă; b) în cazul intoxicărilor puternice chiar cu aşa substanţe toxice cum ar fi arseniul şi stricnina (şi imaginaţi-vă, ajută); c) în cazul bolilor dermatologice; d) a radiculitei; e) în cazul lipsei preparatelor valocardin şi validol puteţi folosi infuzie din frunzele acestei plante.
Însă această plantă a avut totdeauna mulţi dăunători. Printre cei mai cunoscuţi, îi menţionăm: Licurg, ţarul teban Pentei, prorocul Mahomed, şi fostul Politbiuro. Numiţi, vă rog, planta?
Aceasta boala a nimerit în Europa prin Barcelona in 1493. Italienii, germanii, polonezii si englezii o numeau "boala franceza", francezii - "neapolitana", neapolitanii - "spaniola", portughezii - "castiliană", iar turcii - "creştina". Boala nu a avut un nume până în anul 1530, când poetul italian Girolamo Fracastoro a compus un poem despre un pastor, atins de aceasta boala. Cum se numea pastorul?
În povestirea satirică a lui A. Cehov "O fire enigmatica" e povestita istoria tragică a unei tinere, auzită de autor intr-un vagon de cale ferata. Ea s-a născut in familia săracă a unui funcţionar. Era îndrăgostită de cineva, insa sorta cruda a fost împotriva lor. S-a căsătorit cu un bătrân bogat, asigurându-şi sie şi familiei un trai fără griji. În curând el a murit şi părea ca nimeni şi nimic nu o mai încurca sa se reunească cu persoana iubita. Însa, în calea fericirii ei a apărut un alt obstacol. Numiţi-l, va rog.
Biserica Ortodoxa considera ca ei au fost 5509, iudeii considerau că au fost 3760, copţii, ca şi Alexandrienii, au socotit 5500, iar biserica anglicană - 4004. Deşi sunt diferiţi la număr, ei toţi se încep cu un eveniment, şi se termină cu altul. Numiţi, va rog, evenimentul cu care ei s-au început şi evenimentul care i-a încununat.