Românii percepeau acest animal ca unul, care dă semne dacă vremea va fi bună sau rea. În cadrul sărbătorilor agrare jocul acestui animal a devenit un ritual menit să aducă rodnicie în anul ce urmează, cu toate că la origini a fost un ceremonial grav, ce ţinea de omorîre, bocire, înmormîntare şi înviere. Pentru noi, asocierea dintre acest animal şi tradiţii, e văzută mai mult în timpul unei sărbători păgîne, serbată cu mult fast. Numiţi animalul.
Amantine Aurore Lucile Dupin s-a impus în societatea franceză prin nonconformism: a adoptat stilul masculin în comportament şi vestimentaţie, fuma pipă şi ţigări tari şi a avut relaţii amoroase cu mai mulţi bărbaţi celebri. Cea mai bună carte a sa e considerată „Consuelo”, cu toate că mai bine cunoaştem un alt roman cu faimă mondială şi anume acest roman Dtră urmează să-l scrieţi pe foaie într-un minut.
Bendis, cel mai des întîlnită personificare tracă a mamei zeilor în reprezentările vechi, descoperite în ultima vreme, apare sub chipul unei femei cu faţa rotundă, bucălată, cu pomeţii proeminenţi şi cu părul împletit în două cosiţe. Ea personifică Luna şi corespundea Demetrei şi Dianei romane, fapt accentuat în timpul romanizării. De altfel, ea a fost singura divinitate străină care era venerată şi avea un sanctuar la Atena. Peste un minut scrie-ţi, prototipul cui a devenit în timp Bendis?
Sînt considerate în Oltenia fiicele lui A. Macedon: Catrina, Zalina şi Marina. În general, sînt făpturi femenine supranaturale din mitologia românească, foarte răspîndite în superstiţii. Locuiesc în văzduh, peşteri şi păduri. Un mare scriitor a literaturii române a numit chiar şi o operă în numele activităţii lor. Numiţi-le.
X este un animal destul de respectat în regiunea istorico-culturală din sud estul Europei. Deţine un loc important în fauna pictată pe ceramica de la Cucuteni, redat adesea fără soţ. Pe Columna lui Traian este reprezentat stindardul dacic ca un balaur cu cap de X, fiind totalmente de aramă. Numiţi animalul.
Se spune că o dată cu publicarea acestui roman s-a schimbat faţa literaturii, iar evenimentele legate de el sînt la fel de ciudate ca şi acelea descrise în carte. Mult timp nimănui nu-i reuşea să ecranizeze romanul: de fiecare dată se întimplau lucruri ciudate, greu de explicat. Romanul, care împleteşte inspiraţia biblică, forţele răului şi satira vieţii sovietice din epocă, toate pe fundalul unei iubiri frenetice, a stîrnit mari nemulţumiri din partea bisericii ortodoxe, care l-a numit „a cincea Evanghelie a lui Satan”. Numiţi acest roman mistic.
Prima descriere a obiceiului datează din sec. al XVIII şi se datorează cărturarului român D. Cantemir. În 1935, din iniţiativa lui Harry Brauner, ei fac o călătorie la Londra, bucurîndu-se de un mare succes, făcînduşi activitatea pe străzile oraşului. De obicei erau 9-11 şi erau organizaţi ierarhic, avînd în frunte un vătaf. Adesea poartă pe pulpe zurgălăi. Numiţi-i.
Sînt numiţi în mod diferit de la o regiune la alta. Astfel, sînt BRADOŞI în Oltenia sau BRÎNDUŞEI în Banat. Au adesea formă de chip de om cu cap, ochi, nas, mîini şi piciare, alteori sînt modelaţi ca porumbei sau ca o albină. În ziua lor copiii bat pămîntul cu ciocane de lemn pentru a alunga frigul şi a trezi pămîntul. Sînt în opoziţie cu alţii, tot atîţia, din altă cultură. Numiţi-i pe ei.
Din limba greacă acest nume scurt se traduce ca „derîdere” si aparţinea uniu personaj ce întruchipa „gura rea”. Din sfatul lui, Zeus a încuviinţat războiul Troian, motivînd cî cînd oamenii mor se uşurează povara pămîntului. Nouă el ne este cunoscut mai degrabă ca un binevoitor, mai ales pe timp de iarnă. Numele lui apare însoţit de un cuvînt ce este în acelaşi timp şi grad ştiinţific, şi profesie. Într-un minut, scrieţi numele.