Pe arhipelagul Malaiez cîndva se putea urmări următoarea scenă: Aborigenii umpleau cu apă un vas, apoi luau un cocos gol, făceau în el o gaură mică şi îl puneau în apă. Apa încet intra prin gaură şi cînd cocosul se umplea, acesta se cufunda. Atunci unul din băştinaşi alerga prin toată localitatea şi anunţă: Ce?
Dacă e să-l credem pe Herodot, lidienii au inventat o metodă neobişnuită de luptă contra foametei ce bîntuia în ţară. Ei au început să mănînce peste o zi, iar în zilele de foame, ca să nu se gîndească la mîncare, au început să se ocupe neîntrerupt cu asta. Ce au început să facă lidienii, dacă şi voi vă ocupaţi cu asta şi primiţi de la asta plăcere?
În Japonia recent au apărut casete audio, pe care este înregistrată muzică cu destinaţie specială. Dacă e să credem reclamei, compozitorul Watanabe Omuri, autorul acestei creaţii, în procesul lucrului asupra ei, de cîteva ori a căzut de pe scaun. Pentru ce categorie de auditorie este destinată muzica?
Cele mai multe sunt în Rusia, cu 4 mai multe decît în SUA şi cu 5 mai multe în Canada. Iar în China, cît n-ar fi de straniu, e doar unul. Despre ce este vorba?
Dupa cum cu totii stim piramidele egiptene sunt construite din blocuri, greutatea unora ajungand la 50 tone. S-a calculat ca, spre exemplu, pentru taierea si transportarea unor asemenea blocuri pentru constructia piramidei lui Keops, ar fi fost necesari cel putin 100 000 lucratori si cel putin 40 ani. Totusi cronicele egiptene ne arata ca aceasta piramida a fost construita in limitele a cativa ani. Intrebarea: ce solutie ingenioasa au folosit egiptenii pentru aceste probleme?
Raspuns: Aceste blocuri erau turnate din beton direct pe piramida
Recent in jungla peruana a fost vazuta pentru prima data in mediul sau natural o specie foarte rara de bufnite, descoperita abia in 1976. Pasarea are dimensiunile unui pumn strins, pene lungi si subtiri in jurul ochilor care au o culoare rosie-portocalie. Specia respectiva este atit de diferita de celelalte specii de bufnite incit a fost numita “Xenoglaux”. Peste un minut scrieti ce inseamna acest cuvint.
Este cunoscuta istoria Bataliei de la Termopile si cei 300 de spartani in frunte cu regele lor Leonidas I care au opus rezistenta armatei persane in 480 i.e.n. Este mai putin cunoscut faptul ca sotia lui Leonidas, frumoasa Gorgo s-a oferit sa-i fie de ajutor in aceasta grea misiune. Leonidas a refuzat si a indrumat-o ce sa faca dupa moartea lui care era inevitabila. Ce i-a spus, conform scrierilor lui Plutarch Leonidas sotiei sale, o femeie tinara si frumoasa care era sortita sa devina vaduva.
Raspuns: ”Casatoreste-te cu un om bun, creste copii buni si sa duci o viata buna”
Intre anii 1950 si 1960 orasul si regiunea Brasov au avut o alta denumire, una deloc care sa corespunda istoriei sau traditiilor romanesti. Insa dat fiind conjunctura internationala si sfera de influenta in care intra Romania, aceasta denumire devine perfect explicabila. Numele carei personalitati istorice l-a purtat orasul Brasov in aceasta perioada?
Unul din ultimele filme ale starului american Jean-Claude Van Damme numit “Second in Command”, a fost realizat la Bucuresti. Subiectul filmului il reprezinta pe Van Damme drept noul atasat militar al Ambasadei Americane intr-un stat in pragul razboiului civil si ostil politicii americane. Nu ne intereseaza aventurile lui Van Damme, ci denumirea statului exact cum apare ea in film.
Daca nu stiati, pe site-ul inaugurat pentru desemnarea celor mai influenti o suta de europeni, Moldova are si ea un reprezentant. S-a nascut in 1894 in Tighina si a pus bazele statisticii moderne. Desemnarea lui ca fiind “moldovean” este doar datorita locului nasterii, caci a trait mai mult in Ucraina, Anglia, ca apoi sa se mute definitive in 1938 in Statele Unite si sa predea la Universitatea Berkeley. Care este numele lui, considerind ca este de origine poloneza?